uloga vitamina u rehabilitaciji nakon covid 19

Uloga vitamina u rehabilitaciji nakon COVID-19

Cilj je rehabilitacije vraćanje tjelesne i mentalne sposobnosti barem na prijašnje stanje, ali vrlo često i bolje od toga.

Nekad smo se u rehabilitacijskim ustanovama jako oslanjali na raznovrsnu prehranu u vidu nutritivne potpore ozdravljenju organizma i potrebno je vratiti tu dobru praksu. Kako bi mišićno-koštani i neurološki sustav funkcionirao, potreban je unos dovoljne količine hranjivih sastojaka u kalorijskome, ali i kvalitativnome smislu. Cilj je kvalitetne prehrane u rehabilitaciji očuvanje mišićne mase, očuvanje strukture mišićnih, koštanih i neuroloških tkiva. Potreban je unos dovoljne količine proteina, minerala i niza vitamina, među ostalima vitamina B, C i D.

Skupina je vitamina B različita kemijskom strukturom, izvorima iz kojih ih dobivamo, ali i biološkom ulogom. Vitamini te skupine prisutni su u hrani, ali često nedovoljno pa je potreban dodatan unos. Skupina B vitamina primjenjuje se kod nespecifičnih i kod specifičnih poremećaja u reumatologiji, neurologiji, hematologiji. Vitamini B skupine združeno ili pojedinačno primjenjuju se i kao obvezna nadopuna kod primjene nekih lijekova jer smanjuju njihovu toksičnost.

Domobranska 25, Zagreb

Dogovorite termin

Dogovorite termin

01 3737 333

Pošaljite upit

Pošaljite upit

info@faktorzdravlje.com

Poliklinika Faktor Zdravlje
Call Now ButtonKontakt