Ultrazvuk koljena

Ultrazvuk koljena

Brza i efikasna dijagnoza bolnih stanja koljena komplementarna je s drugim dijagnostičkim tehnikama. Dijagnostički ultrazvuk koljena mora biti u korelaciji s kliničkom slikom, odnosno pregledom pacijenta. Dijagnostički ultrazvuk može sjajno poslužiti u analizi mekih struktura koje okružuju koljeno (mišići, tetive, ligamenti, zglobna čahura i ovojnice poput sinovije).

Dijagnostički ultrazvuk dobro diferencira izljev unutar koljena, može pomoći kod metaboličkih i upalnih bolesti zglobova. Pridonosi provedbi intervencija kao što su punkcija, blokada, infiltracija i vađenje zglobnog sadržaja. Unutrašnje strukture kao što su meniskusi i ukriženi ligamenti sadrže malu količinu vode pa ultrazvuk nije idealna metoda za takvu vrstu analize.

Dijagnostički ultrazvuk u usporedbi s drugim dijagnostičkim metodama koristi se u ortopediji, reumatologiji, fizikalnoj medicini i rehabilitaciji te je odlična nadopuna ostalim dijagnostičkim tehnikama kao što su nativni radiogrami (RTG), magnetska rezonancija (MRI), kompjuterizirana tomografija i scintigrafija koljena. Dijagnostički ultrazvuk je primarna metoda pregleda koljenske regije za niz bolesti i ozljeda kao što su traumatska stanja (ruptura mišića, tetive i/ili ligamenta, Bakerova cista, izljev unutar koljena, hematom), degenerativne (osteoartritis, lipom, aterom, ganglijska cista, neurinom), metaboličke (giht, pseudogiht) i upalne bolesti (reumatoidni, psorijatični i/ili reaktivni artritis, spondiloartritis).

Sve se češće primjenjuje i dijagnostički ultrazvuk vaskularnih anomalija, tromboza, limfnih čvorova, tumora mekih tkiva. Ultrazvuk je brzo dostupna, bezbolna metoda bez ionizirajućeg zračenja.

Domobranska 25, Zagreb

Dogovorite termin

Dogovorite termin

01 3737 333

Pošaljite upit

Pošaljite upit

info@faktorzdravlje.com

Poliklinika Faktor Zdravlje
Call Now ButtonKontakt