Terapijski ultrazvuk

Indikacije za terapijski ultrazvuk:
– kontraktura zgloba
– tendinitis/tenosinovitis
– mišićno-koštani bolovi
– degenerativni/upalni artritis
– sindom karpalnog, ulnarnog i/ili tarzalnog kanala
– akutne/subakutne traume
– cijeljenje rana
– petni trn/entezitis

Ljudsko uho zamjećuje zvukove frekvencije od 4-20000 Hz. Svi valovi iznad gornje granice nazivaju se ultrazvukom. Ultrazvuk zahtijeva medij i direktan kontakt s tkivom. Zato se koriste voda, gelovi i kreme koje mogu sadržavati ljekovite tvari. Takvu vrstu ultrazvuka nazivamo sonoforezom. Ultrazvučni snop može biti fokusiran, reflektiran i refraktiran. Terapijske frekvencije su od 0,3-3 MHz, a najčešće primjenjivane su od 0,8-1 MHz jer imaju najbolji odnos primjene u tkivo i fokusiranosti.

Kakav utjecaj ultrazvuk ima na tijelo?
Najznačajniji efekt je grijanje, a termalni efekti podrazumijevaju kavitaciju, pomak medija i stojne valove. Kavitacije proizvode mjehuriće koji su sposobni mijenjati tkivo oscilacijama i kretanjem. Stojni valovi kod stacionarnog ultrazvuka u ograničenom polju mijenjaju tlak u tkivu pa refrakcijom izazivaju i fiziološke efekte.

Koliko duboko ultrazvuk prodire u tkivo?
Dubina klinički značajnog učinka zavisi od aplicirane snage, prirode tkiva i smjera/frekvencije ultrazvučnog snopa. U meko tkivo prodor ultrazvuka bitno je dublji i veći pa tako barem 50% ultrazvučnog snopa prodire 7-8 cm u tkivo dok kroz kost ne ide dublje od 1 cm. I smjer prodiranja je bitan; ako se ultrazvuk primjenjuje poprečno, u smjeru mišićnih vlakana onda sam snop valova ponekad može prodrijeti i više od 8 cm dok je kod vertikalnijeg korištenja ultrazvuka prodor valova plići, oko 2-3 cm. Frekvencija ima značajne učinke, pa tako prodiranje ultrazvučnog snopa može biti i 85% manje ako se frekvencija poveća za 0,3 -3 MHz. Veće frekvencije prodiru bitno manje, a u praksi terapijski ultrazvuk s izvorom frekvencije od 0,8-1 MHz može povećati temperaturu tkiva 4-5 °C na dubini od 8 cm.

Gdje se događaju najintenzivnije temperaturne promjene tijekom primjene terapijskog ultrazvuka?
Ultrazvuk zagrijava kožu, masno tkivo, mišiće i kosti s najznačajnijim efektom na području granice raznih vrsta tkiva. Koštana i meka tkiva najviše se zagrijavaju. Zato se izbjegava primjena ultrazvuka u području laminektomija (područja uklanjanja lamine kralješka) i općenito mjesta bilo kakve frakture. Mora postojati oprez, a kao i svaka metoda i ova bi trebala biti pod kontrolom liječnika specijalista koji ima veliko iskustvo u liječenju takvih stanja dok je terapeut koji je primjenjuje dužan pratiti eventualne promjene na tkivu.

Kako se terapijski ultrazvuk primjenjuje?
Akustični gel i mineralno ulje, krema s ili bez ljekovite supstance primjenjuju se kako bi se poboljšao kontakt i prodiranje u tkivo, uz kružne pokrete glave aplikatora. Neravne površine tijela zahtijevaju ultrazvuk kroz vodu, tada se dio tijela uroni u vodu i na taj način poboljša kontaktna površina. Terapeut poradi mogućeg zagrijavanja tkiva mora biti na oprezu, dok pacijent treba dati do znanja terapeutu ako osjeti neke promjene. Tretman može trajati 1-15 minuta, zavisno od tkiva i dijagnoze poradi koje se primjenjuje. Primjena može biti pulsna i kontinuirana. Doziranje ovisi o mjestu primjene i terapijskom cilju koji je liječnik specijalist fizijatar dijagnosticirao. Netermalni efekti zahtijevaju bitno manje intenzitete.

Sonoforeza / fonoforeza

Sonoforeza, odnosno fonoforeza je tehnika primjene terapijskog ultrazvuka kod koje se lijek miješa s akustičnim medijem (gel, ulje, krema, voda). Tada se farmakološki aktivna supstanca brže i dublje uvodi u tkivo čime se izaziva značajan lokalni efekt bez ili s minimalnim sistemskim efektom.

Domobranska 25, Zagreb

Dogovorite termin

Dogovorite termin

01 3737 333

Pošaljite upit

Pošaljite upit

info@faktorzdravlje.com

Poliklinika Faktor Zdravlje
Call Now ButtonKontakt