Pon. - Pet. 08:00 - 20:00
  Dogovorite termin : 01 37 37 333 099 37 37 333

Kineziterapija

Kineziterapija (grč. kinezis- pokret, therapeia- liječenje) ili medicinska gimnastika medicinska je disciplina koja se koristi pokretom radi liječenja oboljelih ili ozlijeđenih osoba. Ima dominantnu ulogu u rehabilitaciji mišićno-koštanog sustava i neosporno je najvrjednija metoda fizikalne terapije. Glavni ciljevi kineziterapije jesu: uspostavljanje, održavanje ili povećanje opsega pokreta, održavanje i povećanje mišićne snage, povećanje izdržljivosti, razvijanje ili poboljšanje koordinacije pokreta (mišićna edukacija i reedukacija),
povećanje brzine pokreta, poboljšanje stava i položaja tijela, sprječavanje i ispravljanje različitih deformacija, poboljšanje funkcije pojedinih organskih sustava i kondicioniranje organizma (4.).

Drugim riječima, kineziterapija podrazumijeva svaki program u kojem se od sudionika zahtijeva izvođenje ponavljajućih voljnih dinamičkih pokreta bilo aktivnih ili statičkih mišićnih kontrakcija. Vježbe moraju biti propisane ili se moraju izvoditi pod nadzorom. Uobičajena je podjela na 4 osnovne vrste vježbi: vježbe opsega pokreta, vježbe jačanja mišića, vježbe izdržljivosti i vježbe kondicioniranja. Vježbe opsega pokreta temelje se na principu kontrakcija-relaksacija, a imaju za cilj održavanje ili povećanje opsega pokreta u zglobovima, za što treba prijeći inicijalnu točku rezistencije, tj. granicu boli. Vježbe jačanja mišića izvode se na principu opterećenja i mišićne napetosti i to tek nakon postizanja punog opsega pokreta, a dijele se na izotoničke, izometričke i izokinetičke.

Vježbe izdržljivosti
obuhvaćaju vježbe aerobne i anaerobne izdržljivosti. Vježbe kondicioniranja ili rekreacijske vježbe provode se kod zdravih ili bolesnih osoba kao bi se poboljšala funkcija mišićnokoštanog susta, srčano-žilnog, centralnog živčanog sustava, endokrinološkog, metaboličkog, probavnog, respiratornog, a i psihičkog. Kineziterapija se provodi prema određenim pravilima. Prvenstveno tu se podrazumijeva individualan
pristup svakom pacijentu. Prilikom propisivanja vježbi u obzir se mora uzeti zdravstveni status pacijenta, njegova životna dob kao i opće kondicijsko stanje. Najčešće se vježba u ležećem položaju, ali vježbati je moguće i u sjedećem, stojećem, četveronožnom i visećem položaju. Kineziterapeut na početku uvijek mora pacijentu opisati pojedinu vježbu, zatim je pokazati kako se izvodi i konačno nastaviti nadgledati vježbanje samog pacijenta, uz poticanje i prikladne savjete. Vježbanje treba započeti laganim zagrijavanjem, a zatim intezitet
vježbi povećavati sve do pojave umora. Vježbe se izvode uzastopnim ponavljanjem mišićnih kontrakcija, koje se
u ritmičnom slijedu izmjenjuju sa stankama za odmor.

Općenito, prednosti vježbanja možemo podijeliti na sustavne i lokalne. Sustavni učinci su povećanje kardiorespiratornog kapaciteta i mineralnog sadržaja koštanog tkiva, te smanjenje boli. Lokalni učinci su povećanje mišićne snage i opsega pokreta. Potreban je oprez kod vježbanja i zato je nužna kontrola i praćenje liječnika, kineziologa i fizioterapeuta.

Postoje različite vrste vježbanja, a za dobar program potrebno ih je sve primijeniti jer imaju različite učinke. Nakon zagrijavanja slijedi istezanje, potom vježbe opsega pokreta (mobilizacije) i vježbe jačanja te na kraju vježbe relaksacije. Ne treba zanemariti ni vježbe disanja kao ni opće kondicijske vježbe, koje su važne za održavanje ukupnog funkcijskog kapaciteta lokomotornog sustava.

Stručni tim naše Poliklinike provodi kineziterapijski program koje sadržava među ostalima aerobne vježbe, vježbe ravnoteže i koordinacije, vježbe mišićne kontrole, vježbe opsega pokreta i vježbe posture.

Medicinski tim naše Poliklinike sastoji se od

liječnika specijaliste fizijatra-reumatologa, dr.med. Šime Mijića
voditelja kineziterapijskog programa, mag. cin. Grgura Bulovića
i voditelja fizioterapijskog programa, bacc. physio. Marina Skokleva