Pon. - Pet. 08:00 - 20:00
  Dogovorite termin : 01 37 37 333 099 37 37 333

Sindrom karpalnog kanala

Sindrom karpalnog kanala, odnosno neuropatija živca medijanusa koji inervira šaku česta je problem kod mlađih ali i starijih ljudi. Uzrokovan je mehaničkom kompresijom medijalnog živca pri prolazu kroz karpalni kanal koji se nalazi u području ručnog zgloba na prijelazu podlaktice u dlan. Može se razviti bilo kada ali je češći što smo stariji. Faktori koji pridonose razvoju sindroma karpalnog kanala uključuju hormonalne promjene ( menpauza, trudnoća), debljina, bolesti štitnjače osobito hipotireoidizam, šećerna bolest- diabetes mellitus i posebice manualne aktivnosti kao što su rad s mišem, teški fizički rad uključujući i vježbanje u teretani.

Zahvaća češće dominantu ruku ali može i obje. U početnoj fazi koja može trajati više mjeseci i godina manifestira se diskretnim subjektivnim tegobama obično kao tupa bol po noći koja zahtjeva pomicanje ruke i obično potrebu da se ruka protrese i masira, nelagoda ne mora biti samo u području karpalnog kanala nego i prema dlanu i prema podlaktici i nadlaktici do ramena. Prsti mogu biti ukočeni ( treba razlikovati u odnosu na upalni reumatizam osobit reumatoidni artritis) i nekoordinirani za kratko vrijeme kada se pacijent budi ujutro. Stvari mogu ispadati iz ruku pa pacijentice često navode da su „porazbijale posuđe“.

U uznapredovaloj fazi abnormalne senzacije ( parestezije) i oštećen osjećaj dodira ponajprije u palcu i kažiprstu ali može i u srednjaku i polovici prstenjaka. Pomnim pregledom fizijatra ali i drugih specijalista koji se bave tim područjem kao što su neurolozi, ortopedi može se utvrditi senzorni i motorni deficit. Pregled uključuje specifične testove kao što su Tinelov znak , Phalenov znak, diskriminacija dvije točke, znak hvatanja cilindričnih predmeta, manualni mišićni test, inspekcijom se vidi gubitak morfologije dlana osobito atrofija mišića tenara. Sve skupa se može potvrditi i elektroneurografijom ruku koja ukazuje na smanjenje provodljivosti živca, specifičan je nalaz i ultrazvučni pregled karpalnog kanala gdje se može očiti pritisak na sam živac što se sve češće primjenjuje jer je bezbolna i brza dijagnostika, uz to se može pratiti proces liječenja i oporavka.

U Poliklinici Faktor zdravlje najnovijim ultrazvučnim uređajem utvrđujemo da li je živac komprimiran te da li su nastupile promjene koje zahtijevaju infiltraciju lijeka u karpalni kanal ili operativni zahvat. Liječenje prije svega započinje poštedom i odmorom, analizom životnih aktivnosti koje provociraju tegobe te isključivanjem mogućih sistemskih uzroka. Primjenjuju se ortoze za ručni zglob i šaku osobito po noći u neutralnoj poziciji. Primjenjuje se razne fizikalne terapije koje možete dobiti u Poliklinici Faktor zdravlje elektromagnetoterapija, elektrostimulacija,
terapijski ultrazvuk nad karpalnim kanalom, laser, te razne elektroprocedure ovisno o stanju živca i okolnih struktura. Učinkovit način liječenja osim operacije oslobađanja živca koji se radi presijecanjem fleksornog retinakuluma je i infiltracija kortikosteroida uz kontrolu ultrazvuka na taj način se može precizno i bez suvišnih rezova pomoći velikom broju pacijenata. Poslije zahvata neophodna je rehabilitacija koja uključuje vježbe šake kao bi se povratila koordinacija i jakost mišića šaka.

+385 1 3737 333