Sindrom karpalnog kanala

Sindrom karpalnog kanala

Sindrom karpalnog kanala, odnosno neuropatija živca medijanusa koji inervira šaku čest je problem kod mlađih, ali i starijih ljudi. Uzrokovan je mehaničkom kompresijom medijalnog živca pri prolazu kroz karpalni kanal koji se nalazi u području ručnog zgloba na prijelazu podlaktice u dlan. Može se razviti bilo kada, ali je češći što smo stariji. Faktori koji pridonose razvoju sindroma karpalnog kanala uključuju hormonalne promjene ( menopauza, trudnoća), debljina, bolesti štitnjače (osobito hipotireoidizam), šećerna bolest i posebice manualne aktivnosti kao što su rad s mišem, teški fizički rad uključujući i vježbanje u teretani.

Češće zahvaća dominantu ruku, ali može i obje. U početnoj fazi koja može trajati više mjeseci i godina manifestira se diskretnim subjektivnim tegobama, obično kao tupa bol po noći koja zahtjeva pomicanje ruke i obično potrebu da se ruka protrese i izmasira. Nelagoda ne mora biti samo u području karpalnog kanala nego i prema dlanu, podlaktici, nadlaktici pa sve do ramena. Prsti mogu biti ukočeni (treba razlikovati sindrom karpalnog kanala u odnosu na upalni reumatizam, osobito reumatoidni artritis) i nekoordinirani na kraće vrijeme (posebice kada se pacijent budi ujutro). Stvari mogu ispadati iz ruku pa pacijentice često navode da su „porazbijale posuđe“.

U uznapredovaloj fazi abnormalne senzacije (parestezije) i oštećen osjećaj dodira, ponajprije u palcu i kažiprstu, ali može se javljati i u srednjaku i polovici prstenjaka. Pomnim pregledom fizijtra, ali i drugih specijalista koji se bave tim područjem kao što su neurolozi i ortopedi može se utvrditi senzorni i motorni deficit. Pregled uključuje specifične testove kao što su Tinelov znak, Phalenov znak, diskriminacija dvije točke, znak hvatanja cilindričnih predmeta, manualni mišićni test. Inspekcijom se vidi gubitak morfologije dlana osobito atrofija mišića tenara. Sve skupa se može potvrditi i elektroneurografijom ruku koja ukazuje na smanjenje provodljivosti živca. Specifičan je nalaz i ultrazvučni pregled karpalnog kanala gdje se može uočiti pritisak na sam živac što se sve češće primjenjuje jer je bezbolna i brza dijagnostika, a uz to se može pratiti proces liječenja i oporavka.

U Poliklinici Faktor zdravlje najnovijim ultrazvučnim uređajem utvrđujemo da li je živac komprimiran te da li su nastupile promjene koje zahtijevaju infiltraciju lijeka u karpalni kanal ili operativni zahvat. Liječenje prije svega započinje poštedom i odmorom, analizom životnih aktivnosti koje provociraju tegobe te isključivanjem mogućih sistemskih uzroka. Primjenjuju se ortoze za ručni zglob i šaku, osobito po noći u neutralnoj poziciji. Primjenjuje se razne fizikalne terapije koje možete dobiti u Poliklinici Faktor zdravlje (elektromagnetoterapija, elektrostimulacija, terapijski ultrazvuk, laser te razne elektroprocedure, ovisno o stanju živca i okolnih struktura). Učinkovit način liječenja osim operacije oslobađanja živca koji se radi presjecanjem fleksornog retinakuluma je i infiltracija kortikosteroida uz kontrolu ultrazvuka. Na taj način se može precizno i bez suvišnih rezova pomoći velikom broju pacijenata. Poslije zahvata neophodna je rehabilitacija koja uključuje vježbe šake kao bi se povratila koordinacija i jakost mišića šake.

Domobranska 25, Zagreb

Dogovorite termin

Dogovorite termin

01 3737 333

Pošaljite upit

Pošaljite upit

info@faktorzdravlje.com

Poliklinika Faktor Zdravlje
Call Now ButtonKontakt