Pon. - Pet. 08:00 - 20:00
  Dogovorite termin : 01 37 37 333 099 37 37 333

Kralježnica

Kralježnica je oslonac cijelog tijela koji se sastoji od 33-34 kralješka odnosno segmenata koji se dijele na 7 vratnih (cervikalnih), 12 prsnih (torakalnih), 5 slabinskih (lumbalnih), 5 križnih (sakralnih) i 4-5 trtičnih (kokcigealnih). Ponekad broj kralježaka može i varirati zbog razvojnih anomalija što i nije tako rijedak slučaj.

Strukture od kojih se sastoji kralježnica, ali i sve okolne strukture mogu uzrokovati tegobe tako da je uvijek potreban pomni pregled specijaliste fizijatra. Pametno je i sve prijašnje nalaze donijeti na uvid, kako bi se u što kraćem vremenu došlo do dijagnoze i uspješnog liječenja. Tegobe mogu biti vertebralne (lokalizirane na kralježnici) i vertebrogene (zbog problema s kralježnicom bole i/ili trnu udaljeni dijelovi tijela). Osim bolnosti i drugi fenomeni kao što su slabost i promjena osjeta, promjene u refleksima i dijagnostičkim provokacijskim testovima pomažu fizijatru da procijeni razinu lezije odnosno izvor tegoba.

Ono što se pregledom otkrije, potvrđuje se dijagnostičkim testovima, rendgenom (RTG), magnetskom rezonancijom (MRI), kompjutoriziranom tomografijom (CT), scintigrafijom skeleta izotopima, elektrofiziološkim metodama (elektromioneurografija), somatosenzornim evociranim potencijalima, ali i laboratorijskim pretragama kojima otkrivamo ili pratimo metabolizam kosti, upalu, infekcije, maligne promjene i drugo. U sklopu dijagnostike mogu se raditi i genetske analize, analize antigena tkivne podudarnosti (HLA tipizacija). Prate se promjene i drugih organa i organskih sustava koji mogu imati reperkusije na kralježnici, kao što su koža (psorijaza), probavni sustav (upalne bolesti crijeva-ulcerozni kolitis i Crohnova bolest), mokraćni sustav (infekcije klamidijom, mikoplazmom i ureaplazmom), dišni sustav (infekcije i upale- KOPB, astma).

Naša preporuka je da budete strpljivi, nemojte se upuštati u razne neprovjerene tretmane koji vam samo mogu naškoditi prije nego li obavite pregled kod liječnika. Redovito vježbanje je nužno, većina populacije ima određenu vrstu boli i smetnji, ali ako vaša bol traje već duži period, ako vas budi iz sna, izaziva slabost, promjene osjeta i ako imate tegobe s drugim organima i organskim sustavima, krajnje je vrijeme da se javite svome liječniku.

Svi segmenti kralježnice, ali i okolne strukture mogu biti izvor boli; od koštanih struktura, zglobova (fasetni sindrom), ligamenata (ligamenta flava), diskova, neuralnih struktura (leđne moždine, živaca i pleksusa), krvožilnih struktura, fascija i mišića. Ne zaboravite da promjene na gušterači, želucu, ali i bolesti drugih organa kao što su infekcije, tumori, aneurizme i mnoge druge mogu biti uzrok bolova, odnosno subjektivnog osjećaja boli u kralježnici.