Pon. - Pet. 08:00 - 20:00
  Dogovorite termin : 01 37 37 333 099 37 37 333

Kralježnica

Kralježnica

Kralježnica je oslonac cijelog tijela se sastoji od 33-34 kralježaka odnosno segmenata od kojih 7 vratnih (cervikalnih), 12 prsnih (torakalnih), 5 slabinskih ( lumbalnih) i 5 križnih (sakralnih) i 4-5 trtičnih (kokcigealnih). Ponekad broj kralježaka može i varirati zbog razvojnih anomalija što i nije tako rijedak slučaj.

Strukture od kojih se sastoji kralježnica, ali i sve okolne strukture mogu činiti tegobe tako da je uvijek potreban pomni pregled specijaliste fizijatra, dobro je sve prijašnje nalaze donijeti na uvid, kako bi se u što kraćem vremenu došlo do dijagnoze i uspješnog liječenja. Tegobe mogu biti vertebralne to su one koje su samo na kralježnici i vertebrogene kada zbog problema s kralježnicom bole i/ili trnu udaljeni dijelovi tijela. Osim bolnosti i drugi fenomeni kao slabost i promjena osjeta, promjene u refleksima i dijagnostičkim provokacijskim testovima pomažu fizijatru da procijeni razinu lezije odnosno izvor tegoba.

Ono sto se pregledom otkrije, potvrđuje se dijagnostičkim testovima, rendgenom (RTG), magnetskom rezonancijom ( MRI), kompjutoriziranom tomografijom (CT) , scintigrafijom skeleta izotopima, elektrofiziološkim metodama-elektromioneurografija, somatosenzorni evocirani potencijali, ali i laboratorijskim pretragama kojima otkrivamo ili pratimo metabolizam kosti, upalu, infekcije, maligne promjene. U sklopu dijagnostike mogu se raditi i genetske analize, analize antigena tkivne podudarnosti (HLA tipizacija). Prati se promjene i drugih organa i organskih sustava koji mogu imati reperkusije na kralježnici, kao što su koža (psorijaza), probavni sustav (upalne bolesti crijeva-ulcerozni kolitis i Crohnova bolest), mokraćni sustav ( infekcije kalmidijom, mikoplazmom i ureaplazmom), dišni sustav (infekcije
i upale- KOPB, asthma).

Budite strpljivi nemojte se bez pregleda liječnika upuštati u razne neprovjerene tretmane koji vam samo mogu naškoditi. Naravno redovito vježbanje je nužno i svakog nešto boli i smeta ali ona bol koja traje, koja vas budi iz sna, koja izaziva slabost, promjene osjeta i ako imate tegobe s drugim organima i organskim sustavima tada se javite svome liječniku.

Sve strukture u samoj kralježnici ali i u okolnim strukturama mogu biti izvor boli, od koštanih struktura, zglobova (fasetni sindrom), ligamenata ( ligamenta flava), diskova, neuralnih struktura ( leđne moždine, živaca i pleksusa), krvožilnih struktura , fascija i mišića. Ne zaboravite da promjene na gušterači, želudcu, ali i bolesti drugih organa kao što su infekcije, tumori i aneurizme i razne druge mogu oponašati bolove u kralježnici.

+385 1 3737 333