Bolesti koljena

Bolesti koljena

Bolesti i tegobe u području koljena mogu zahvatiti djecu i odrasle, sportaše i one osobe koje su manje tjelesno aktivne. Brza i efikasna dijagnoza bolnih stanja koljena zahtijeva pregled liječnika, ali i dijagnostičku obradu. Dijagnostički ultrazvuk izvrsna je metoda za analizu mekih struktura koje okružuju koljeno kao što su mišići, tetive, ligamenti, zglobna čahura i ovojnice unutar samog zgloba. Analiza izljeva unutar koljena može pomoći pri liječenju metaboličkih i upalnih bolesti zglobova.

Dijagnostički ultrazvuk pomaže u provođenju intervencije kao što je navođenje prilikom punkcije, blokade, infiltracije, vađenja zglobnog sadržaja (npr. intervencija u slučaju Bakerove ciste). Ponekad su potrebne ostale dijagnostičke metode kao što su nativni radiogrami (RTG), magnetska rezonancija (MRI), kompjutorizirana tomografija i scintigrafija koljena. Česte bolesti i ozljede donjih ekstremiteta poput ruptura mišića, tetive i ligamenata posljedica su trauma dok Bakerova cista i izljevi unutar koljena mogu biti posljedica degenerativnih bolesti i trauma. Najčešća degenerativna bolest je osteoartritis (artroza). Ostale bolesti kao npr. lipomi, ateromi, ciste, gangliji i neurinomi klinički su nešto rjeđe.

Najčešće metaboličke bolesti koje zahvaćaju koljeno su giht i pseudogiht.

Najčešće upalne bolesti su reumatoidni artritis, psorijatični artritis, reaktivni artritis i spondiloartritis. Nisu rijetke ni anomalije, tromboze, otekline limfnih čvorova, tumori mekih tkiva.

Obratite se svom liječniku ili direktno našim doktorima specijalistima fizijatrima i reumatolozima u Poliklinici Faktor zdravlje.

Domobranska 25, Zagreb

Dogovorite termin

Dogovorite termin

01 3737 333

Pošaljite upit

Pošaljite upit

info@faktorzdravlje.com

Poliklinika Faktor Zdravlje
Call Now ButtonKontakt