osteoartritis artroza

Osteoartritis / artroza

Osteoartritis / artroza bolest je koja zahvaća zglobove. Najčešća je degenerativna bolest zglobova koja ima i svoju upalnu komponentu. Kada govorimo o zglobu onda mislimo na zglobnu hrskavicu i priležeću kost-subhondralnu kost koje čine jednu cjelinu. Hrskavica nema krvnih žila nego se hrani iz subhondralne kosti i sinovije.

Osteoartritis zahvaća i rubove kostiju, zglobnu čahuru, a posljedično i mišiće. Kosti se postepeno deformiraju, javljaju se koštani izdanci osteofiti, a u dekompenziranom stanju javlja se zglobni izljev. Zglobni izljev je potrebno punktirati-artrocenteza, evakuirati upalni zglobni sadržaj i instalirati lijek koji prije svega smanjuje upalnu komponentu. U mirnoj fazi potrebno je dati viskosuplemenete kao što su Hyalgan, Synvisc, Synocrom koji se razlikuju u molekularnoj težini, podrijetlom samog lijeka ( životinjskog i biofermentacijskog podrijetla) hijaluronske kiseline.

Lijekovi se daju u tjednim ili mjesečnim intervalima u odnosu na procjenu stanja hrskavice i samog pacijenta. Ako navedene mjere ne zadovoljavaju pristupa se predoperativnoj pripremi bilo da se planira artroskopija ili ugradnja totalne ili parcijalne endoproteze.

Rasterećenje zgloba ortozom, štakom ili štapom je ponekad nužno, te ispravna škola hoda koja se može u poliklinici Faktor zdravlje lako i brzo naučiti.

Uzimanje antireumatioka-NSAR i opioida u kontroli bolne komponente, ali i upale mora biti pod strogom kontrolom liječnika.

Fizikalne terapije u akutnoj fazi su dominantno statičke vježbe i vježbe rasterećenja, dok se bolnost ne smiri i poveća opseg pokreta. Tada pristupamo aktivnim ili aktivno potpomognutim vježbama.

Procedure kao što su iontoforeza – primjena galvanske struje i sonoforeza -primjene ultrazvuka i lijeka, pomažu da se lokalno dobije aktivna koncentracija lijeka. Osteoartritis zahvaća koljena, kukove, ali i šake i kralježnicu, specifičnog rasporeda zahvaćenosti zglobova i zglobnih eteza, takozvani zglobni uzorak govori u prilog razvoja upalne, degenerativne ili metaboličke bolesti kostiju i zglobova

Novije tehnologije i preparati kao što su ekstrakti krvi, matičnih stanica suvremeni su načini liječenja te se primjenjuju u poliklinici Faktor zdravlje.

Domobranska 25, Zagreb

Dogovorite termin

Dogovorite termin

01 3737 333

Pošaljite upit

Pošaljite upit

info@faktorzdravlje.com

Poliklinika Faktor Zdravlje
Call Now ButtonKontakt