Ultrazvuk zglobova, mišića i tetiva

Ultrazvučna dijagnostika u bolestima koštano-zglobnog sustava unaprijedila je klinički pregled i omogućila uvid u meka tkiva koja su zahvaćena raznim patološkim procesima uslijed ozljede, upale, infekcije, tumora i drugog. Dijagnostički ultrazvuk novi je stetoskop u medicini. Pridonosi vizualizaciji ne samo koštanih, mišićnih, ligamentarnih i tetivnih struktura nego i neuroloških i vaskularnih, kada je to dostupno. Klinički pregled i dijagnostički ultrazvuk omogućavaju superiornu vizualizaciju rupture mišića i/ili tetive, upalu zglobne ovojnice (sinovije), erozivnih promjena i drugih oštećenja na koštanoj površini. Glavni nedostatak dijagnostičkog ultrazvuka jest što njime nisu vidljive duboke strukture, osobite one koje su skrivene iza koštane barijere. Prije svakog ultrazvučnog pregleda dobro je obaviti klinički pregled i dobiti uvid u prijašnje pretrage, ako je to moguće. Obratite se svom liječniku, prije svega obiteljskom, ali i specijalistu u koje bi trebali imati povjerenja jer oni najbolje poznaju vaše zdravstveno stanje te će tako smanjiti nepotrebne troškove i možda indicirati neku drugu pretragu. Ultrazvuk ima različite modalitete, različite sonde koje se odabiru zavisno od regije, patološkog procesa ili eventualne intervencije.

Jedna od tih metoda koja nadopunjuje pregled dijagnostičkog ultrazvuka je doppler koji analizira velike krvne žile ili power doppler koji analizira sitne krvne žile kod upalnih promjena zgloba jer prikazuje pojačan protok na mjestu upale ili infekcije. Power doppler pretraga odlično prikazuje i neovaskularizaciju kod cijeljenja ili kod tumora, odnosno malignih bolesti.

Konvencionalne radiološke pretrage poput RTG-a usporedive su s ultrazvukom, dok ultrazvuk nadopunjuje magnetsku rezonanciju, osobito zato što omogućuje dinamički prikaz prilikom pokreta ili promjene položaja zgloba, mišića i tetive.

Nije zanemarivo da je pretraga jeftinija od MRI-a i CT-a, kao što ne postoji ni indikacija za strah od skučenog prostora. Nema drugih kontraindikacija poput primjene kontrastnog sredstva i visoke doze zračenja koja je prisutna kod RTG i CT snimanja. Vaš liječnik će vam prema potrebi načiniti i druge dijagnostičke postupke i protokole liječenja kao što su punkcija ciste, izljeva, hematoma ili tumora, aspiracija, unutarzglobna infiltracija ili instalacija.

Ultrazvuk-ramena

Ultrazvuk ramena

Dijagnostički ultrazvuk ramena česta je dijagnostička procedura. Rame površinski obiluje mekim tkivima dok je ispod njih koštana podloga, te su takve okolnosti povoljne za ultrazvučnu analizu.

Domobranska 25, Zagreb

Dogovorite termin

Dogovorite termin

01 3737 333

Pošaljite upit

Pošaljite upit

info@faktorzdravlje.com

Poliklinika Faktor Zdravlje
Call Now ButtonKontakt