DNS

DNS – Dynamic Neuromuscular Stabilization

DNS (izvorno Dynamic Neuromuscular Stabilization) ili dinamička neuromuskularna stabilizacija je metoda koja omogućava neurološkom sustavu da poboljša ili uspostavi bolje držanje (posturu) i položaj tijela, kvalitetniji i svrsishodniji pokret te pravilniji i ispravniji hod. Zbog navedenih ciljeva i specifičnog pristupa DNS se ne preporuča samo bolesnim osobama s određenim deficitima i oštećenjima već i zdravoj populaciji, sportašima i rekreativcima, djeci, odraslima, tjelesno neaktivnima. Takva motorička kontrola uspostavlja se vrlo rano, tokom prvih nekoliko mjeseci života. DNS omogućuje poboljšanje obrazaca pokreta tijekom rasta i razvoja, ali i u odrasloj dobi. Dinamička neuromuskularna stabilizacija potiče neurorazvojni aspekt motoričke kontrole kako bi se poboljšala ili obnovila disfunkcija lokomotornog sustava i pridruženih tegoba i sindroma.

Originalan koncept potječe iz Praške škole rehabilitacije i manualne medicine, a osnovali su ga doktori medicine, specijalisti fizijatri i neurolozi Vojta, Lewit, Janda i Vele. Danas je raširen u cijelom svijetu te se primjenjuje i u našoj poliklinici. Cilj DNS-a je optimizacija stabilizacijske strategije iz aspekta funkcije zgloba. Rebalans posture i uspravnog stava, optimalna koordinacija i muskularna stabilizacija cervikalnog, torakalnog i lumbalnog segmenta, kao i ramenog i zdjeličnog obruča uz DNS protokole koje provode naši liječnici specijalisti i terapeuti poboljšava niz tegoba i funkcionalnih deficita neurološkog i lokomotornog sustava. DNS kontrolom dijafragme ispravlja loše stereotipe disanja, koji kao posljedicu imaju teškoće na psihofizičko zdravlje.

Dinamička neuromuskularna stabilizacija poboljšava loše obrasce koji se javljaju prilikom svakodnevnih aktivnosti i prisilnih položaja tijela kao što je dugotrajno sjedenje, pritom omogućavajući smanjenje bolnosti i poboljšanje osnovnih tjelesnih funkcija, dok kod djece pridonosi uspostavljanju boljih obrazaca puzanja, čučanja, transfera, rotacija potičući optimalan neurološki razvoj djeteta. Doktor Mijić na temelju svog iskustva i znanja, a uz pomoć izvrsnih fizioterapeuta i kineziologa primjenjuje ovu metodu dugi niz godina.

Domobranska 25, Zagreb

Dogovorite termin

Dogovorite termin

01 3737 333

Pošaljite upit

Pošaljite upit

info@faktorzdravlje.com

Poliklinika Faktor Zdravlje
Call Now ButtonKontakt