Ultrazvuk stopala

Ultrazvuk stopala

Dijagnostički ultrazvuk stopala omogućava vizualizaciju raznih struktura te olakšava pronalaženje zahvaćene strukture kako bi se moglo pristupiti liječenju. Dijagnostički ultrazvuk stopala često se kombinira s dijagnostičkim ultrazvukom gležnja i potkoljenice zbog povezanosti struktura i njihovog međusobnog utjecaja na bolnost i funkciju.

Dijagnostički ultrazvuk stopala otkriva promjene na mekim tkivima, osobito ligamentima, tetivama, burzama, živcima i krvnim žilama, a prikazuje i koštane površinske anomalije kao što su osteofiti ili erozije.

Traumatske ozljede gležnja kao što su distorzije zahvaćaju ligamentarne strukture s unutrašnje strane poput deltoidnog ligamenta kojeg sačinjavaju stražnji tibiotalarni, tibiokalkanealni i tibionavikularni ligament dok s vanjske strane povrede često uključuju prednji i stražnji talofibularni te kalkaneofibularni ligament. Patološke promjene plantarne fascije i njezinog hvatišta na petnu kost (kalkaneus) poznatije su kao plantarni fascitis, plantarna fasciopatija, dok površinski nastaje plantarna fibromatoza. Koštana promjena na peti naziva se petni trn. Ultrazvukom se mogu dobro vizualizirati i mnoge druge strukture koje se vezuju za stopalo.

Ahilova tetiva se veže za petnu kost i primjer je zašto je preporučljivo da se dijagnostički ultrazvuk stopala, gležnja i potkoljenice treba raditi zajedno. Tendinitisi i tendinoze mnogih tetiva (npr. Ahilove tetive) mogu biti zahvaćene traumatskim promjenama poput parcijalnih ili kompletnih ruptura, a dobra vizualizacija mekih tkiva dijagnostičkim ultrazvukom olakšava liječenje i precizniju prognozu, odnosno terapijski plan bilo operativnim bilo konzervativnim putem.

Dijagnostičkim ultrazvukom, osim lokalnih bolesti, mogu se otkriti i moguće sistemske bolesti, odnosno lokalne manifestacije sistemskih bolesti. Izljevi unutar zgloba, oko tetiva i ligamenata, upale zglobnih ovojnica (sinovitisi) mogu upućivati na veliko područje patologije kojim se bavi reumatologija i fizijatrija, a to su upalne reumatske bolesti, infektivni i reaktivni artritisi.

Traumatska stanja često izazivaju rupture mišića, tetiva i ligamenata, zglobnih čahura s posljedičnim izljevom koji može biti hemoragičan (hematom), ali i serozan. Dijagnostički ultrazvuk dobro otkriva anomalije burzi. Burze izazivaju bolnost i oteklinu, a nalaze se na koštanim prominencijama oko tetiva i ligamenta, na mjestima trenja i frikcije. Burza može biti promijenjena radi sindroma prenaprezanja, direktne traume, ali i u sklopu metaboličkih i upalnih reumatskih bolesti. Anomalija perifernih živaca, osobito interdigitalno, naziva se Mortonov neurom ili neurinom koji izaziva i bolne fenomene.

Kanalikularni sindromi kao što je sindrom tarzalnog kanala također se mogu otkriti uz pomoć dijagnostičkog ultrazvuka.

Cistične tvorbe koje se najčešće javljaju u području stopala su ganglionske ciste, burze, ateromi, lipomi i epidermalne ciste.

Domobranska 25, Zagreb

Dogovorite termin

Dogovorite termin

01 3737 333

Pošaljite upit

Pošaljite upit

info@faktorzdravlje.com

Poliklinika Faktor Zdravlje
Call Now ButtonKontakt