Rehabilitacija ramena u sportu

Rehabilitacija ramena u sportu

Izloženost ramena ozljedama u sportu osobito onima sportovima koji primarno uključuje gornje ekstremiste, kao što su atletske bacačke atletske discipline, rukomet, tenis, plivanje, ali i mnogih druge. Nisu rijetke ozljede ramena i u nogometu, poradi padova i kontakta s drugim igračima. Fizijatrija kao specijalistička medicinska disciplina koja se bavi dijagnostikom i liječenjem mišićno koštanih ozljeda posebnu pozornost obraća na sve aspekte rane i dugotrajne rehabilitacije.

Poliklinika Faktor zdravlje i njezin stručni tim specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije integrira rehabilitacijske metode nakon ozljede te prije i poslje operacijskog zahvata. Ovdje ćemo vam opisati stalne medicinske kazuistike te slučajeve koji se mogu kod nas rehabilitirati. Ozljede proksimalnog humerusa dakle ozljede gornjeg djela nadlaktice što uključuje glavu i vrat humerusa te ozljede struktura koje se tu nalaze prije svega veliki i mali tuberkuluma, združene ozljede rotatorne manžete su gotovo neizbježne.

Dislokacija ramenog zgloba – glenohumeralna dislokacija-luksacija koja može biti više dimenzionalna. Repozicija i sprečavanje ponovnih dislokacija cilj je liječenja i rehabilitacije. Dislokacije i frakture akromioklavikularnog zgloba klasificiraju se po Tossy ili Rockwood stupnjevima- klasifikacijama te se shodno tome i prilagođava način liječenja i rehabilitacije. Sternoklavikularene ozljede, dislokacije i frakture često su neprepoznate i vode sekundarnom osteoartritisu uz dugotrajne tegobe i funkcionalnu limitiranost. Prijelomi ključne kosti (klavikule) su bolni te ako postoji pomak ulomaka potrebna je operacijska stabilizacija, nestabilni ulomci mogu izazvati ozljede vaskularnih i neuralnih struktura u području vrata i ramena, osobito brahijalnog pleksusa. Prijelomi lopatice osobito u borilačkim sportovima su česti što zahtjeva adugotrajnu rehabilitaciju.

Prijelomi dijafize humerusa (trupa) nadlaktične kosti zbog anatomskih odnosa često izaziva ozljedu radijalnog živca te je tokom operacije nužno dobra izolacija kako bi se živac posebno preparirao i zaštitio od mogućih ozljeda, a tokom rehabilitacije potrebna je adekvatna pažnja i oprez.

Ozljede rotatorne manžete najčešće su ozljede ramena. Dobar fizijatrijski pregled i dijagnostika koja uz konvencionalni radiološki pregled kao neizostavni dio evaluacije ozljede uključuje još u Poliklinici Faktor zdravlje i dijagnostički ultrazvuk. Dijagnostički ultrazvuk može otkriti ozljede mekih struktura ramena, a dobre strane su što sama metoda nije ionizirajuća dakle nema zračenja i može se ponoviti više puta tokom rehabilitacijskog procesa. Posljedice koje izazivaju ozljede rotatorne manžete vode prema sindromu sraza (impingement sindromu). Kompletna ili parcijalna ruptura mišića rotatorne manžete uz bolove i limitaciju pokreta u remenom zglobu zahtjeva adekvatnu rehabilitaciju uz operativni ili neoperativni tretman.

Ozljede supraspinatusa, infraspinatusa, mišića teresa i subskapularisa odnosno primarnih struktura rotatorne manžete, također mogu biti zahvaćene i druge strukture ramena, kao što su labrum glenoida, biceps, deltoidi i pektoralni mišić. Sindrom prenaprezanja u sportu kao i prirodna degenerativne promjene mogu izazvati degenerativno upalne promjene tetiva u ramenu koje nazivamo tendinozama. U poliklinici Faktor zdravlje primjenjujemo dijatermiju, udarni val, laser, terapijski ultrazvuk, ali i infiltrativne tehnike kao komplementarne rehabilitacijskim postupcima vježbanja. Injekcije infiltracije uključuju primjenu niza lijekova, PRP – Platelet-Rich Plasma (ACP- Autologous conditioned plasma), hijaluronske kiseline i dr. Multiple ozljede ramena izazivaju nestabilnost i disfunkciju ramenog obruča. Instabilitet ramena zahvaća osim mišića i tetiva rotatorne mažete često je združen s ozljedama ruba zglobne čašice koje nazivamo labrum. Klinička sumnja ozljede ramena, luksacije te ozljede labruma tijekom postavlja se pregledom specijaliste fizijatra, a potvrđuje se magnetskom rezonancijom, te može biti prednja, donja i stražnja ili multidirekcijska.

Ozljede izolirana ozljeda tetiva bicepsa osobito duge glave bicepsa česte su u sportu i rekreaciji, osobito kod dizanja teških tereta. Neovisno o tome tetive bicepsa podložne su tendinozama, tendinopatijama, subluksacijama i dislokacijama, rupturama tetive, pa i stenozirajućem tenosinovitisu koji se često viđa na drugim tetivama gornjih ekstremiteta osobito šake. Adhezivni kapsulitis ( smrznuto rame ) posebna je tema u sklopu rehabilitacije na našim web stranicama www.faktorzdravlje.com višestruko je obrađivana. Rana prepoznavanje, i rana rehabilitacija skraćuje vrijeme opravka. Neuralne i vaskularne ozljede ramena sindromi gornje torakalne aparature (otvora), kanalikularni sindromi u području ramena, ozljede neuralnih struktura kod djece di su složene rehabilitacije u fizijatriji i možemo ih pružiti u Poliklinici Faktor zdravlje.

Ozljede brahijalnog spleta kod odraslih u sportu su zastupljene češće nego se misli. Često se zanemaruju jer primaran koštana obrada ih nažalost ne prepoznaje. Upalni artritisi ( inflamatornbi artritisi / artropatije ) i njihova rehabilitacija dodatna je prednost naše medicinske ustanove jer imamo integrirani tim specijalista reumatologije i fizijatriije koji se posebno bave liječenjem i rehabilitacijom upalnih reumatskim bolestima. Osteonekroza odnosno infarkt kosti dakle smrt koštanog tkiva teška je posljedica promjene mikrocirkulacije koja može nastati nakon traume ali i spontano, češća je kod konzumenata alkohola ili kao posljedica uzimanje nekih lijekova. Stariji rekreativci i sportaši, ali nije rijetko kod djece da ponekad zanemare svoje tegobe s ramenom, ali one u podlozi mogu imati i maligne promjene na kostima bilo primarni tumori kostiju ili sekundarni tumori kostiju čije je primarno sjelo negdje drugdje, često probavni trakt, pluća ili prostata i dr.

Domobranska 25, Zagreb

Dogovorite termin

Dogovorite termin

01 3737 333

Pošaljite upit

Pošaljite upit

info@faktorzdravlje.com

Poliklinika Faktor Zdravlje
Call Now ButtonKontakt