Artritisi

Skupina bolesti koja zahvaća zglobove, ali može zahvatiti i ostala tjelesna tkiva i organe naziva se artritis. Ako je zahvaćen samo jedan zglob onda je riječ o monoartritisu, kod oligoartritisa zahvaćeno je 2-5 zglobova dok poliartritis zahvaća više od 5 zglobova.

Temeljni znakovi koji upućuju na pojavu bolesti jesu: bolnost, oteklina te promjena boje, oblika i funkcije. Artritis može nastati spontano, a može biti uzrokovan i različitim infektivnim, metaboličkim ili traumatskim promjenama tijekom života. Primarni artritisi su nepoznatog uzroka dok sekundarni imaju poznati uzrok. Specijalist reumatolog na temelju pregleda i detaljne anamneze bazirane na ciljanim pitanjima već prilikom prvog pregleda može posumnjati u uzrok, ali najčešće je potrebno dobro razmotriti i analizirati dijagnostičke podatke i tijek vremena koji onda pokaže smjer u kojem će se bolest dalje razvijati. Ciljana pitanja i odgovori na ta pitanja ne smiju biti vođeni kompjuterskim tražilicama i strahom jer onda otežavate svome liječniku reumatologu donošenje objektivne odluke o daljnjoj obradi i liječenju.

Simptomi i znakovi su brojni i često nespecifični, a upravo oni pomaže reumatologu prilikom otkrivanja bolesti: jutarnja zakočenost, glavobolja, suhoća sluznice, promjene na sluznici i/ili koži, otpadanje kose, fotosenzitivnost, tegobe s očima i/ili s unutrašnjim organima, probavom, dišnim ili genitourinarnim sustavom. U anamnezi su česti spontani pobačaji i nemogućnost začeća, povišena temperatura s i bez infekcija, gubitak apetita i tjelesne mase te noćno znojenje. Osim bolnih i otečenih zglobova koji mogu, a i ne moraju biti prisutni, mnogi simptomi raznih organskih sustava također mogu biti znak upalne reumatske bolesti- artritisa.

Obratite se svom liječniku ili direktno specijalistu reumatologu kako bi se nakon pregleda i dijagnostičke obrade odlučili za fizikalnu, medikamentoznu ili neku drugu terapiju.

Reumatoidni-artritis

Reumatoidni artritis

Reumatoidni artritis (RA) najčešći je autoimuni artritis. Uzrok leži u neispravnom radu imunološkog sustava. RA uzrokuje bol i otekline zglobova, osobito šaka i stopala. Pravovremeno liječenje će polučiti bolje dugoročne rezultate. Redovita aktivnost niskog intenziteta, kao što su hodanje i vježbe općeg kondicioniranja, povećavaju mišićnu jakost i izdržljivost.

Domobranska 25, Zagreb

Dogovorite termin

Dogovorite termin

01 3737 333

Pošaljite upit

Pošaljite upit

info@faktorzdravlje.com

Poliklinika Faktor Zdravlje
Call Now ButtonKontakt