Sistemski lupus eritematodes

(Lupus erythematodes disseminatus)
Systemic lupus erythematosus (SLE)
Sistemski lupus

Sistemski lupus je upalna kronična, multisistemska bolest što znači da zahvaća više organa i organskih sustava. Autoimuna prirode bolesti praćena je nizom znakova i simptoma. Sistemski eritemski lupus pretežno se javlja u mladih žena generativne dobi. Vodeći simptomi sistemskog eritemskog lupusa su artralgije i artritis (bolni i otečeni zglobovi); koža je zahvaćena najčešće na licu kao osipi po obrazima u obliku leptira ali i drugim kožnim površinama. Serozne ovojnice oko pluća i srca ( pleuritis ili perikarditis), zahvaćanje bubrega ( prognostički i dijagnostički vezano), CNS–a te citopenija u krvnoj slici ( smanjenje nekih staničnih komponenti krvi). Laboratorijska dijagnostika koju će vam vaš doktor medicine specijalist reumatolog indicirati vrlo je kompleksa kako kod dijagnoze i praćenja sistemskog eritemskog lupusa te njegovih komplikacija.

Dijagnoza se temelji na anamnezi, kliničkim i laboratorijskim serološkim testovima. Kriteriji služe za velike kliničke studije, dok u praksi oni znatno osciliraju. Liječenje težih oblika sistemskog eritemskog lupusa uključuje kortikosteroide, često i hidroksiklorokina, a ponekad imunosupresive.

Ženski spol (obično u generativnoj dobi) otpada 70–90% svih slučajeva. Teškoće sa začećem su vrlo česte. SLE prisutan u cijelom svijetu ali je nešto češći kod crnaca. Pojavnost sistemskog lupusa moguća je u svakoj dobi, čak i dojenačkoj. Rano prepoznavanje blažih oblika uzrokovalo je svjetski porast prevalencije sistemskog lupusa; bolja dijagnostika i bolje liječenje u sklopu specijaliziranih reumatoloških centara. Uzrok sistemskog eritemskog lupusa je nepoznat, uloga nepoznatih okidača je izvjesna. Genetski predisponirane osobe nekih HLA uz okidače iz okoline koji pokreću autoimune reakcije organizma. Niz lijekova mogu izazvati lupus koji nazivamo lijekovima inducirani lupus taklo npr. hidralazin, prokainamid) izazivaju sindrom sličan lupusu. Postoji i lokalizirani kožni lupus koji ima svoje karakteristike.

Znakovi i simptomi te anamneza koja upućuje na sistemski eritemski lupus.

KRITERIJI SLE*
Za izvještaje kliničkih istraživanja treba ispuniti bar 4 od navedenih kriterija SLE:
Malarni osip – osip oko nosa-obično nije zahvaćena nazolabijalna brazda
Diskoidni osip
Fotosenzitivnost-osjetljivost na sunčevu svjetlost
Ulceracije usne šupljine-afte
Artritis-bolni i otečeni zglobovi
Serozitis-pleuritis i perikarditis
Nefropatija
Leukopenija (<4000/μl),
limfopenija (<1500/μl),
hemolitična anemija ili trombocitopenija (<100.000/μl)
Neurološki ispadi
Pozitivna anti–DNK ili anti–Sm protutijela; pozitivna antifosfolipidna protutijela
ANA / ENA

* Ovih 11 kriterija dao je American College of Rheumatology i često se rabe kao pomoć u dijagnostici. Mada bar 4 kriterija nisu uvijek
neophodna za dijagnozu SLE, popis je koristan za uvid u simptomatologiju.

Kriteriji ne uključuju vrlo važne znakove i simptome kao što su febrilitet, malaksalost koja može trajati mjesecima i godinama. Kod sistemskog eritemskog lupusa česte su bolovi u zglobovima s i bez oteklina. Česte su glavobolje, spontani pobačaji, alopecija ( otpadanje kose), petihije ( krvarenja), vaskulitisi, zahvaćenost zalistaka (Libman-Sacks endokareditis), brzo progresivna ateroskleroza i AV blok, generalizirana limfadenopatija, spleniomegalija ( uvećana slezena), kognitivna oštećenja, promjene ličnosti, ishemijski moždani udari, subarahnoidna krvarenja, konvulzije, psihoze, organski moždani sindrom, aseptički meningitis, periferne neuropatije, transverzalni mijelitis i cerebelarne disfunkcije i druge. Diferencijalna dijagnoza i preklapanje s drugim bolestima je česta. Sistemski eritemski lupus (SLE) može imitirati mnoge bolesti i veliki je izazov za svakog liječnika. U poliklinici Faktor zdravlje pratimo novosti u dijagnostici i liječenju sistemskog eritemskog lupusa (SLE).

Činjenice o lupusu:
-Kronična reumatska upalna bolest koja može zahvatiti razne organe i organske sustave posebice kožu, zglobove, krv i bubrege
-sistemski eritemski lupus često nastupa i pogoršava se naglo (eng. flares) dok dio pacijenata ima stalnu lupusnu aktivnost.
-kupus može biti od blagog do smrtonosnog i treba uvijek biti tretiran po doktoru medicine.
-Suradnje pacijenta i liječnika dakle dobra medicinska skrb omogućava većini bolesnika kvalitetan život.
-lupus nije zarazan, pa niti seksualnim kontaktom. Ne možete „skupiti“ lupus od nekoga niti ga „dati“ nekome.
-sistemski lupus nije „kao rak“ niti je s njim u odnosu.
-sistemski lupus nije „kao HIV/SIDA“ kod kojega je imunološki sustav slabije aktivan dok je kod lupusa hiperaktivan.
-na svijetu ima preko 5 milijuna pacijenata koji boluju od nekih oblika lupusa
-sistemski eritenski lupus zahvaća žene generativne dobi ( vrijeme kad žena može začeti)
-muškarci, djeca, adolescenti mogu imati lupus
-ljudi svih rasa i spolova mogu razviti lupu ali češći 2-3 x kod crnaca.

U poliklinici Faktor Zdravlje naši specijalisti reumatolozi dat će vam stručni i znanstveno dokazani savjet.

Domobranska 25, Zagreb

Dogovorite termin

Dogovorite termin

01 3737 333

Pošaljite upit

Pošaljite upit

info@faktorzdravlje.com

Poliklinika Faktor Zdravlje
Call Now ButtonKontakt