Ultrazvuk misica i tetiva

Ultrazvuk mišića i tetiva

Dijagnostički ultrazvuk superioran je u procjeni oštećenja mekih tkiva, osobito onih površinskih. Odlično korelira s magnetskom rezonancijom, jeftiniji je, brži te se može se ponavljati puno puta bez rizika za pacijenta. Ultrazvukom se vidi debljina mišića, njegova atrofija, hipotrofija ili hipertrofija. Traumatske ozljede mišića, tetiva i ligamenata česte su u sportaša i od velike je važnosti pravovremena dijagnostika kako bi se ubrzao proces cijeljenja. Isto vrijedi i za kontuzije (nagnječenja, napuknuća), rupture (puknuća, prekidi kontinuiteta), distenzije (istisnuća), distorzije (uganuća).

Hematom (krvni podljev) može se prezentirati kao manja inhomogenost, ali može nastati i velika cistična tvorba koja razmiče ostale strukture. Serom obično nastaje na mjestu starijeg hematoma, ali može imati i druge uzroke. Nakon hematoma mogu se razviti heterotopične osifikacije (npr. miozitis osifikans). Takve promjene podrazumijevaju nakupine mineraliziranog tkiva tamo gdje ih ne bi trebalo biti. Mišićne, tetivne i ligamentarne lezije (oštećenja) obično završavaju manjim ili većim ožiljkom koji može limitirati funkciju ili izazivati bolni fenomen. Ostale pretrage dobra su nadopuna kako bi se isključila druga moguća patologija.

Dijagnostički ultrazvuk otkriva hematome, nakupine tekućine, izljeve i ciste.

Dijagnostičkim ultrazvukom mogu se pratiti promjene na limfnim čvorovima, infekcije i upale tkiva (apscesi, burzitisi, artritisi, reumatoidni čvorići, sinovitis, tenosinovitis), erozije, osteofiti, promjene na hrskavicama kod raznih bolesti, površinska strana tijela, lipomi, ateromi, diferencijalno dijagnostički tumori živčanih ovojnica, krvožilne anomalije, ganglionske ciste, atipične površinske oktane mase, egzostoze i drugo.

Domobranska 25, Zagreb

Dogovorite termin

Dogovorite termin

01 3737 333

Pošaljite upit

Pošaljite upit

info@faktorzdravlje.com

Poliklinika Faktor Zdravlje
Call Now ButtonKontakt