Rehabilitacija centralnog živčanog sustava u sportu

Rehabilitacija centralnog živčanog sustava u sportu

Ozljede mozga i leđne moždine su česte u sportu, rekreativni sport, a još više natjecateljski vrhunski sport unatoč preventivnim mjerama postaje novo ratno polje. Traumatske ozljede glave mogu imati ozbiljne posljedice i zahtijevaju stručnu rehabilitaciju. Definiranje značajnosti ozljede minimalna, umjerena i značajna putem standardiziranih obrazaca kao što je Glasgow coma scale (GCS) koja se bazira na procjeni stanja svijest, ali i ostali anamnestički, klinički i dijagnostički pokazatelji određuju način liječenja i rehabilitacije ozljeda centralnog živčanog sustava. Pregled i praćenje liječnika neizostavan je dio dobre medicinske skrbi. Pravovremeno poduzimanje mjera sprječava kako primarna ozljeda ne bi progredirala tokom sljedećih sati i dana, jer je inicijalni utjecaj s oštećenjem cirkulacije krvi, metabolizma, masivnog oštećenja neurona i oslobađanja neurotransmitera, edem moždanog tkiva, poremećaj homeostaze vodi oštećenju vrlo osjetljivih moždanih stanica i smrti stanice.

Zanemarivanje tegoba koja osoba na početku ima može imati znatne kasnije reperkusije. Rehabilitacija ozljeda centralnog živčanog sustava zahtjeva stalnu liječničku specijalističku kontrolu neurologa, specijaliste fizikalne i rehabilitacijske medicine a po potrebi neurokirurga i drugih specijalnosti. Monitoring kliničkog statusa i rana intervencija omogućavaju adekvatni oporavak, cijeljenje, i regeneraciju ozljeda centralnog živčanog sustava. Ozljede kože, mekog oglavka i lica rano se uoče i tretiraju baš kao i oče koje imaju osim funkcionalne i estetski važnost, dok ozljede živčanih struktura imaju reperkusije koje su opasnije i dalekosežnije. Potres mozga ili druge još značajnije traumatske ozljede mozga u rehabilitacijskom smislu i povratku redovitom dnevnim i sportskim aktivnostima zahtijevaju graduirani pristup. Cilj stupnjevanog povratka aktivnostima omogućava dobru kontrolu simptoma i manju mogućnost kronifikacije.

Prvi stupanj su aktivnosti dnevnog života koje ne provociraju simptome, drugi stupanj su blaža aerobna aktivnost kao što je šetnja i trening bez otpora, treći stupanj su sport specifične vježbe bez uključivanja situacije u kojima bi glava mogla biti ozljeđenja, četvrtini stupanj je ne kontaktni intenzivniji trening koji uključuje progresiju napora, peti stupanj je puni opseg kontakta tokom treninga, ali kontroliranim uvjetima, šesti stupanj je povratak sportskim natjecateljskim aktivnostima bez ograničenja. Posebno se je bitna integrirana rehabilitacija i funkcionalna fizijatrijska evaluacija vestibularne disfunkcije i vizualno percepcijske disfunkcije. Medicinske komplikacije su uvijek moguće te je potrebna suradnja sportaša ali i okoline, te osobito obitelji, trenera, suigrača, ali fizioterapeuta i kineziologa uključenih sportske i klupske aktivnosti.

Rehabilitacija i traumatske ozljede središnjeg živčanog sustava imaju dobar učinak na neuroplastičnost, i kognitivne sposobnosti te usporavaju neurodegenerativne procese. Poliklinika Faktor zdravlje implementira integrirani medicinski princip rehabilitacije nakon traumatske ozljede mozga. Naši specijalisti fizikalne medicine i rehabilitacije, te vrsni fizioterapeuti i kineziolozi omogućit će vam brz i siguran opravak.

Domobranska 25, Zagreb

Dogovorite termin

Dogovorite termin

01 3737 333

Pošaljite upit

Pošaljite upit

info@faktorzdravlje.com

Poliklinika Faktor Zdravlje
Call Now ButtonKontakt