Rehabilitacija šake i ručnog zgloba u sportu

Rehabilitacija šake i ručnog zgloba u sportu

Šaka je efektorni organ te njome najviše i najefikasnije komunicirao s okolinom. Distalni dio ruke zahvaćena je kod niza bolesti te iskusni fizijatar i reumatolog posvetit će joj uvijek posebnu pažnju, jer već vizualno šaka pokazuje o kakovoj patologiji se radi ili upućuje na mogući uzrok. Neke ozljede šake i ručnog zgloban odnosno distalnog dijela radijusa i ulne su toliko tipične da se upravo tako i zovu ( tipična fraktura radijusa-fractura radii loco tipico), druge pak opisujemo po autorima koji su ih klasificirali kao što je Collesova fraktura distalnog radijusa.

Reverzna fraktura u odnosu na Collesovu fraktura nazvana je Smithova. Prijelomi radijalnog stiloida nazivamo Bartonova fraktura. Chauffeurova fraktura je intraartikularn prijelom radijusa.

Rehabilitacija je specifična za svaku od tih ozljeda pa tako u odnosu na dob starije osobe imaju smanjenu kvalitetu kosti te je neophodno liječiti i osteoporozu. Ozljede čunaste ( lađaste) kosti skafoida poradi specifične vaskularne opskrbe nešto otežanije cijele, ali i funkcija palaca pridonosi otežanom i zahtjevnom rehabilitacijskom procesu. Klinička slika prilikom pregleda uz specifične makro snimke skafoida ili CT odnosno MRI ručnog zgloba i šake nužne su kako bi se otkrio prijelom. Ponekad ih moramo načiniti višekratno kako bi proces rehabilitacije bio adekvatan.

Prijelom ostalih karpalnih kostiju bilo pojedinačno bilo združeno s ostalim ozljedama, metakarpalnih kostiju ili kostiju prstiju obično zahvaćaju i mekotkivne ligamentarno mišićne strukture. Česte su frakture otrgnuća ( avulzije )na prstima šake. Ozljede ekstenzora prstiju šake bilo dubokih bilo površnih otkrivaju se već klinički pregledom fizijatra. Posebne anatomske strukture koje nazivamo okovi ( lat. vinkuli, eng. pully) koje se nalaze s palmare strne šake mogu biti zahvaćene traumatskim ali upalnodegenerativnim procesima. Svaki prst ima 5 prstenastih (anularnih) i 3 ukrižena okova.

Prstenaste (anularne) označavamo slovom A 1-5 i križne označavamo slovima C 1-3. U Poliklinici Faktor Zdravlje dijagnostika i liječenje funkcije šake ima posebno važno mjesto zbog raznovrsnosti patologije u fizijatriji i reumatologiji.

Samo neke od diferencijalno dijagnostičkih mogućnosti kao na primjer Ganglion ciste koje su po prirodi dobroćudne tvorbe, ali i neke patološke promjene koje imaju loše prognostičke ishode zahtijevaju dijagnostiku, liječenje i praćenje. Primjerice artropatije, avaskularne nekroze, kanalikularni sindromi u području šake kao što je sindrom karpalnog kanala važan za medijalni živac ili Guyonov kanal važan za ulnarni živac. Triangularni fibrokartilaginozni kompleks je hrskavično tetivna tvorba u medijalnom (ulnarnom) djelu ručnog zgloba koja je vrlo važna u funkciji ručnog zgloba i šake.

Domobranska 25, Zagreb

Dogovorite termin

Dogovorite termin

01 3737 333

Pošaljite upit

Pošaljite upit

info@faktorzdravlje.com

Poliklinika Faktor Zdravlje
Call Now ButtonKontakt