Pon. - Pet. 08:00 - 20:00
  Dogovorite termin : 01 37 37 333 099 37 37 333

Koljeno

Koljeno je podložno nizu bolesti i ozljeda od najranije mladosti do duboke starosti. Najznačajnija je bolest osteoartritis kod koje dolazi do degradacije hrskavice, ali i promjena subhondralne kosti, sa suženjem zglobne pukotine i razvojem koštanih-osteofita.

Kod djece su česti poremećaji na pateli i tuberositasu tibije do kojih dolazi uslijed sindroma prenaprezanja, ali i pri poremećajima rasta i razvoja (Osgood-Schlatterova bolest i Sinding-Larsen-Johansson). U srednjoj dobi traume poput ozljede meniska i križnih ligamentata su izražen problem. Mogu biti toliko specifične za određene sportove da se i nazivaju prema njima (npr. skijaški trijas kod kojeg dolazi do ozljede prednjeg križnog ligamenta, medijalnog meniska i medijalnog kolateralnog ligamenta). Frakture patele, platoa tibije ili kondila femura obično su posljedica većih trauma i uvijek su združene s drugim ozljedama tog vrlo kompleksnog zgloba koji sačinjavaju prilično neuskađena zglobna tijela natkoljenice i potkoljenice. Kongruentnost koljena potpomažu meniskovi polumjesečaste hrskavične tvorbe dok unutar zglobova postoje specifične tvorbe križne (ukrižene) sveze (prednji i stražnji ligamenti). Sa strane su vanjski stabilizatori medijalni i lateralni kolateralni ligamenti, snažni mišić i kao što su kvadriceps dio su ekstenzornog aparata i bitni su za hod i usporavnopg stav čovjeka, dok niz manjih i malih mišića i tetiva odnosno traktusa pridonose stabilnosti i mobilnosti koljena.

Od mišića aduktori s medijane strane dok sa stražnje strane imamo skupinu miđića koja se popularno zovu hamstrinzi a sačinjavaju biceps femoris, semitendinozus i semimenbranozus, te mali mišići popliteus koji je duboko u poplitealnoj ( zakoljenoj) jami. Mišići potkoljenice kao što su soleus i gastrioknemijus te tibijalis te niz malih mišića ima svoje polazište ispod koljena. Krvne žile i živc prolaze oko koljena da bi opskrbili periferiju, te udaljeni poremećaji koji se nalaze u kralježnici mogu imati bolove duž noge oko koljena ili ispod koljena do u stopalo. Sinovijalna ovojnica koljena obilno je prokrvljena i reagira kod niza upalnih stanja kao što su reumatoidni artritis.

Seronegativni spondiloartritisi, ali i kod metaboličkih bolesti kao što su giht i kalcij pirofosfatnidihidratni artritis (CPPD) također mogu nastati bolnost, oteklina i limitacija funkcije. Svaka bolnost i oteklina koljena zahtjeva pomni pregled liječnika i dijagnostičku obradu sukladno tegobama.