Ultrazvuk ramena

Ultrazvuk ramena

Dijagnostički ultrazvuk ramena česta je dijagnostička procedura. Rame obiluje mekim tkivima koja se nalaze površinski dok je ispod njih koštana podloga; takve su okolnosti povoljne za ultrazvučnu analizu. Strukture ramena su u vrlo složenoj interakciji. Niz malih mišića koji rotira rameni zglob nazivamo rotatornom manžetom, a sačinjavaju je supraspinatus, subskapularis, infraspinatus i teres minor. Ostali mišići ih prekrivaju i vrše pokrete ramena, ali i podlaktice (deltoideus, biceps, pectoralis). Rame je bogato sluznim vrećama (burzama) od kojih je najveća subakromijalno-subdeltoidna burza.

Dijagnostičkim ultrazvukom mogu se otkriti djelomične ili potpune rupture mišića, upale (tendinitisi), degeneracije (tendinoze), atrofije, kalcifikati, sindromi sraza (impingement sindrom), smrznuto rame (adhezivni kapsulitis). Koštane strukture ramena slabije su dostupne analizi pa su tako samo površinske iregularnosti dostupne na takvoj vrsti pregleda. Za sve ostalo neophodno je načiniti nativni rendgen, kompjuteriziranu tomografiju ili magnetsku rezonanciju. Kod upalnih stanja potrebno je načiniti i laboratorijsku obradu. Rameni obruč je složeni zglob i sastoji se od glenohumeralnog, akromioklavikularnog, sternoklavikularnog i torakoskapularnog zgloba.

Dijagnostički ultrazvuk ramena može otkriti, pratiti ili se na temelju navedene obrade mogu izvesti razne intervencijske procedure, kao što su infiltracije, blokade, instalacije, fenestracije tetive, suha punkcija (dry needling) i akupunktura, ili se mogu dati različiti lijekovi poput kortikosteroida, anestetika, hijaluronske kiseline, trombocitima bogate plazme (platelet-rich plasma), pune krvi, matičnih stanica i drugi. Dinamička evaluacija, odnosno dinamički pregled ramena ultrazvukom omogućava vizualizaciju stanja i ponašanja struktura ramena u realnom vremenu. Subluksacije i dislokacije tetiva tako se ponekad lakše uočavaju. Dijagnostički ultrazvuk odlična je metoda za pred/postoperativno praćenje pacijenta.

Pretragu uvijek treba staviti u kontekst kliničkog nalaza i ostalih dijagnostičkih pretraga. Pregled liječnika specijalista za lokomotorni sustav uz dodatni pregled dijagnostičkim ultrazvukom dovodi do točne dijagnoze.

Domobranska 25, Zagreb

Dogovorite termin

Dogovorite termin

01 3737 333

Pošaljite upit

Pošaljite upit

info@faktorzdravlje.com

Poliklinika Faktor Zdravlje
Call Now ButtonKontakt