centralni zivcani sustav kraljeznica

Centralni živčani sustav – kralježnica

Kralježnica moždina i kralježnica sačinjavaju središnji živčani sustav s mozgom kako razvojno, tako i funkcionalno jer povezuje mozak s perifernim živcima dok se tegobe i bolesti koje zahvaćajući prenose i manifestiraju prije svega periferno.

Manifestacije bolesti koje zahvaćaju leđnu moždinu i živčane završetke osim mišićne slabosti obuhvaćaju i osjetnu komponentu ali i tegobe s mokrenjem i stolicom te seksualne funkcije. Tegobe variraju od razine zahvaćenosti, puta provođenja i lokacije.

Uloga dobrog kliničkog pregleda liječnika specijaliste je ključna, često je potrebno ponoviti pregled kako bi se ustanovio tok bolesti. Dijagnostika je sveobuhvatna od ciljane laboratorijske i elektrofizioloških pretraga do slikovnim pretraga, ponekad su potrebne pretrage kojima se isključuju druge bolesti. Bolesti mogu biti degenerativne, metaboličke, traumatske, upalne u oba smisla infektivne i autoimune.

Rana dijagnoza, liječenje i rehabilitacija sprječava progresiju bolesti brzi i bolji oporavak, te raniju primjenu adekvatnih rehabilitacijskih pomagala, lijekova i potrebnih spinalnih intervencija.

Traumatska oštećenja kralježnice

Kralježnica moždina i kralježnica su vrlo osjetljiv dio tijela njihova centralna pozicija i višekomponentnost i složena strukturiranost izlažu je opasnostima kako prirodne degeneracije tako i traume.

Domobranska 25, Zagreb

Dogovorite termin

Dogovorite termin

01 3737 333

Pošaljite upit

Pošaljite upit

info@faktorzdravlje.com

Poliklinika Faktor Zdravlje
Call Now ButtonKontakt