NKT

NKT – NeuroKinetic Therapy

NKT (izvorno Neuro Kinetic Therapy) metoda je koja je nastala kompilacijom raznih drugih metoda i tehnika s ciljem tretiranja disfunkcije, a ne simptoma. Pokreti koje izvodimo pohranjeni su u mozgu pa korekcijom patološkog obrasca pokreta automatski smanjujemo bolnu komponentu.

NKT pokušava smanjiti bolne fenomene, osobito kronične, pritom poboljšavajući jakost, snagu, mobilnost, fleksibilnost. Smanjenjem bolova potreba za lijekovima postaje manja. NKT kao temelj koristi manualni mišićni test pri čemu, uz analizu mišića, odnosno funkcionalne anatomije mišića i mišićnih skupina, posebice smanjuje bolnost i unaprjeđuje mišićnu kontrolu i kvalitetu pokreta. Neke regije i mišići česti su izvor boli te se NKT usredotočuje upravo na njih. Tako mišić scalene uzrokuje bolove u vratu i duž ruke, pectoralis minor pridonosi lošem držanju i takozvanim oblim leđima pritom narušavajući funkciju glenohumeralnog zgloba, a pridonosi i disfunkciji disanja i raznim drugim lošim kompenzacijskim obrascima pokreta. U regiji koljena ponekad popliteus uzrokuje bol i disfunkciju koljena. S vanjske strane natkoljenice tensor fasciae latae sudjeluje u mnogim disfunkcijskim obrascima u tijelu. Mišić piriformis uzrokuje bolnost duboko u glutealnoj regiji te ponekad duž noge. Kuk i preponu vrlo često zahvaća sindrom sraza između glave natkoljenične kosti i acetabuluma koji je poznat pod skraćenicom FAI. Simptomi su mu bolnost u preponi i natkoljenici, kao i redukcija opsega pokreta. U području glave temporomandibularni zglob uzrokuje smetnje žvakanja i glavobolje.

Dijafragma je mišićno-tetivna struktura koja sudjeluje pri disanju, a kada dođe do njene disfunkcije nastaje niz problema, od disanja do bolova u leđima. Emocionalni problemi često izazivaju njenu disfunkciju tako da se ona kontrahira i razvije patološki obrazac i u drugim, najčešće susjednim mišićima i regijama, poput mišića quadratus lumboruma, serratus posteriora, scalenusa te interkostalnih mišića. Zdjelično dno važna je regija koju je potrebno pažljivo analizirati kod križobolje, inkontinencije (oslabljene kontrole mokrenja), konstipacije (zatvora stolice) i seksualne disfunkcije.

NKT se primjenjuje i u našoj Poliklinici te je odlična nadopuna ostalim tehnikama nakon što se napravi inicijalna dijagnostika. Naš magistar kineziologije Grgur Bulović primjenjuje tehniku s velikim uspjehom.

Domobranska 25, Zagreb

Dogovorite termin

Dogovorite termin

01 3737 333

Pošaljite upit

Pošaljite upit

info@faktorzdravlje.com

Poliklinika Faktor Zdravlje
Call Now ButtonKontakt