Polimialgija reumatika

Polimialgija reumatika

Polimialgija reumatika je upalna reumatološka bolest koja se prezentira ukočenošću, slabošću i bolnosti ramenog i zdjeličnog obruča uz visoku sedimentaciju eritrocita i CRP. Usko je povezana s temporalnim vaskulitisom koji zahvaća krvne žile vrata, glave i luka aorte, a kao posljedicu izaziva ishemiju, moždani inzult, trombozu očne arterije.

Simptomi su nespecifični uz glavobolju, obično jednostranu. Češća je u osoba starije životne dobe te se ponekad pojavljuje sezonski što upućuje da u patogenezi ima utjecaj i neki vanjski infektivni činitelj, ali kako je riječ o multifaktorskoj bolesti ni drugi činitelji se ne mogu isključiti, osobito njihov međuodnos. Pacijent se otežano ustaje iz stolice, otežano se diže iz čučnja, teškoće su izražene kod podizanja ramena.

Liječenje kortikosteroidima je nužno, uvodi se metotreksat kao šparajući lijek ako se moraju prepisati visoke doze glukokortikoida. Noviji lijekovi iz biološke grupe kao što je anaktirna blokator interleukina, pokazala se vrlo djelotvornom. Kad bolest uđe u remisiju barem dvije godine je potrebno pratiti prije nego se pokuša ukinuti lijek.

Ključne značajke:
– bol i ukočenost ramenog i zdjeličnog obruča
– starije osobe
– konstitucijski simptomi
– artritis
– povišena sedimentacija
– temporalni arteritis

Praćenje upalnih reumatskih bolesti ključan je čimbenik u liječenju, zatim pomna kontrola pacijentovih simptoma, laboratorijskih nalaza i slikovnih metoda kao što su rendgen, ultrazvuk i magnetska rezonancija čime pratimo morfološke promjene na zahvaćenom tkivu, organu ili organskim sustavima.

Domobranska 25, Zagreb

Dogovorite termin

Dogovorite termin

01 3737 333

Pošaljite upit

Pošaljite upit

info@faktorzdravlje.com

Poliklinika Faktor Zdravlje
Call Now ButtonKontakt