Ultrazvuk sake i rucnog zgloba

Ultrazvuk šake i ručnog zgloba

Dijagnostički ultrazvuk šaka, ručnog zgloba i podlaktice dijagnostička je metoda koja, uz klinički pregled kao osnovu te druge slikovne dijagnostičke pretrage, diferencira razna patološka stanja. Ponekad je potrebna i detaljna laboratorijska analiza. Ultrazvuk je dobar odabir kada se stavi u kontekst liječničkog pregleda specijalista koji se bavi lokomotornim sustavom poput ortopeda i fizijatra, a od pomoći definitivno mogu biti i drugi stručnjaci koji se bave bolestima koje zahvaćaju šaku, ručni zglob i podlakticu kao što su npr. neurolog ili endokrinolog.

Ligamentarne, živčane (neuralne), tetivne, zglobne i koštane strukture podložne su mnogim patološkim procesima. Ozljede izazivaju djelomične ili potpune prekide ligamenata i tetiva, hematome i druga posttraumatska oštećenja. Sindromi prenaprezanja kod upalnih i degenerativnih bolesti izazivaju promjene na koštanim strukturama kao što su osteofiti dok na živčanim strukturama uzrokuju neuropatije medianusa i ulnarisa uz izražene trnce, mišićnu slabost i hipotrofiju.

Ozljede ekstenzornih i fleksornih tetiva na prstima često su zanemarene od strane pacijenta te ih je potrebno što prije otkriti. U takvim okolnostima dijagnostički ultrazvuk je odlična metoda. Cistične tvorbe u području šake izazivaju bolnost, ali dovode i do estetskih problema. Evaluacijom takvih tumefakcija otkrivamo ganglionske ciste, izljeve, sinovitise i tenosinovitise. U sklopu upalnih reumatskih bolesti na šaci možemo otkriti artritise upalne ili metaboličke naravi od kojih su najčešći reumatoidni artritis, periferne manifestacije spondiloartritisa i psorijatičnog artritisa, entezitisi, ali i metaboličke bolesti (giht i pseudogiht). Najčešće su degenerativne promjene šaka kao što je osteoartritis koji se manifestira čvorićima na zglobovima šaka. Na proksimalnim interfalangealnim zglobovima tako mogu nastati Bouchardovi čvorići (noduli) dok na distalnim interfalangealnim zglobovima izrastaju Heberdenovi čvorići.

Sindromi prenaprezanja dovode do sindroma karpalnog kanala, ali i tenosinovitisa abduktora i ekstenzora palca poznatijeg kao De Quervainova bolest. Takozvani okidački prst (trigger finger) je zadebljanje tetive fleksora prstiju, ali i prstenastog anularnog ligamenta koje onemogućava klizanje tetive kroz kanale pa tetiva posljedično zapinje i ograničava pokret uz bolnost, slabost te česti čujni i zvučni fenomen. Dupuytrenova kontraktura zahvaća površinsku strukturu dlana (ovojnicu ili fasciju), osobito palmarnu aponeurozu, a prezentira se kao palpabilna masa, difuzna fibroza ili čvorasta promjena.

Domobranska 25, Zagreb

Dogovorite termin

Dogovorite termin

01 3737 333

Pošaljite upit

Pošaljite upit

info@faktorzdravlje.com

Poliklinika Faktor Zdravlje
Call Now ButtonKontakt