Pon. - Pet. 08:00 - 20:00
  Dogovorite termin : 01 37 37 333 099 37 37 333

Gležanj i stopalo

Donji ekstremiteti sastoje se od natkoljenice, potkoljenice i stopala te zglobova kuka, koljena i gležnja. Funkcionalna i klinička anatomija uvijek je povezana, s naglaskom na gležnju i stopalu koje promatramo zajedno. Zglob gležnja sastoji od goljenične i lisne kosti (tibije i fibule) koje se uzglobljuju s kostima tarzusa, a to su kalkaneus i talus te niza malih kostiju stopala. Razvojne i stečene bolesti gležnja i stopala vrlo su česte, pogotovo spuštena stopala koja u biomehaničkom smislu utječu na cijeli organizam. Već u utrobi majke mogu nastati poremećaji kao što je pes eqvinovarus, a koji se tretira odmah po rođenju.

Spušteno stopalo složeni je problem jer se, osim uzdužnog i poprečnog luka (svoda) stopala, javljaju i poremećaji kostiju stopala što se posebno odnosi na petu (kalkaneus) koja mijenja svoj kut u odnosu na potkoljenicu, bilo valgus ili varus (kut otvoren prema van ili unutra u odnosu na liniju tijela). Sam gležanj funkcionalno i klinički se sastoji od dva zgloba; gornjeg koji sačinjavaju potkoljenične kosti i talus te donjeg koji uzglobljuju talus i kalkanueus.

Mlađe osobe imaju problema s jezgrama rasta pete tzv mb Sever. U srednjoj dobi bolovi u stopalu obično su posljedica sindroma prenaprezanja, uganuća i frakture. Gotovo nema sportaša koji nije imao uganuće gležnja, a ono zahtjeva dobru rehabilitaciju jer je potrebno vratiti puno funkciju i stabilnost niza sitnih struktura oko gležnja kako bi se izbjegle recidivirajuće distorzije (uganuća). Frakture gležnja i stopala mogu biti jednostavne i složene te unutrašnje i vanjske. Rehabilitacija zahtjeva sprečavanje duboke venske tromboze, uz što brzu mobilizaciju, ali i rasterećenje štakama i primjenu imobilizacije.

Kod manjih ozljeda to se može postići ortozama dok je kod značajnijih potreban operativni zahvat vanjskom ili unutrašnjom fiksacijom. Metaboličke bolesti kao što je nakupljanje kristala urata (giht) toliko je karakteristična za stopala da ima i svoje posebno ime- podagra. Autoimune bolesti stopala kao što su reumatoidni artritis i spondiloartritis zahvaćaju donje ekstremitete, ponekad simetrično, a ponekad asimetrično. Asimetrično češće budu zahvaćeni kod spondiloartritisa kao što su reaktivni, psorijatični ili eteropatski artritisi koji su povezani s klasom II (MHC), HLA B 27, B35. Oni se nazivaju seronegativni u odnosu na reumtoidni faktor, ali budu povezani s raznim infekcijama kako probavnog (helikobacter pylori) tako i genitourinarnog sustava (klamidije, mikoplazme, ureaplazme). Nije zanemariva ni estetika stopala i gležnja što u nekim civilizacijama na Dalekom istoku ide nauštrb funkcije. Briga o stopalu zahtjeva cjeloživotnu skrb.