Celijakija

Celijakija (glutenska enteropatija)

Koštano zglobni simptomi/reumatske tegobe
Celijakija ili glutenska enteropatija je kronična autoimunosna bolest tankog crijeva, a karakterizirana je nepodnošljivošću glutena u genetski predisponiranih osoba.

Jedini način liječenja je doživotna primjena bezglutenske prehrane. Dijagnoza se postavlja na temelju prisutnosti crijevnih i izvancrijevnih tegoba, određuju se IgA antitijela na tkivnu transglutaminazu (anti-tTG-antitijela), endomizijska IgA-antitijela (EMA). Potrebno je odrediti i ukupni IgA kako bi se isključili oni koji imaju lažno negativni rezultat kod imunodeficijencije IgA. U sklopu dijagnostike provodi se i biopsija tankog crijeva dok je bolesnik na prehrani koja sadrži gluten. Genetska predispozicija povezana je s HLA DQ2/DQ8 (HLA DQA1*0501 i DQB1*0201). Dijagnoza se postavlja na temelju nalaza pozitivnih protutijela, biopsijom sluznice i dobrog kliničkog odgovara na bezglutensku prehranu.

Klinička slika se očituje zahvaćenošću raznih organskih sustava kao što su probavni, imunosni, hematološki, koštano-zglobni, neurološki, reproduktivni i kožni sustav. Artritisi povezani s celijakijom mogu biti periferni, aksijalni ili oboje. Često zahvaćaju lumbalnu kralježnicu, kukove i koljena i/ili periferne zglobove. Zglobni simptomi ponekad prethode otkriću glutenske enteropatije (celijakije).

Na koštanom sustavu može se javiti oteklina i bolnost zgloba, pripoja mišića i tetiva za kost (entezitis), osteoporoza, rahitis, osteomalacija, reumatske tegobe (Sjogrenov sindrom), sistemski lupus eritematodes, autoimunosne bolesti štitnjače, različiti oblici artritisa (reumatoidni artritis, reaktivni artritis, juvenilni idiopatski artritis), sarkoidoza, ali i mnoge druge.

Najčešći simptom je anemija. Treba izbjegavati proizvode koji sadrže pšenicu, raž i ječam. Oporavak se odvija sporo pa je ponekad potrebno i dvije godine od uvođenja bezglutenske prehrane kako bi se vidio napredak. Artritis se obično smanjuje ili povlači tijekom 6 mjeseci. Potrebno je 5 godina bezglutenske prehrane kako bi se oporavila koštana gustoća. Kod sumnje i uspostavljene dijagnoze celijakije osim gastroenterologa potreban je detaljan pregled i vašeg fizijatra reumatologa ako imate neke od izvancrijevnih manifestacija bolesti.

Domobranska 25, Zagreb

Dogovorite termin

Dogovorite termin

01 3737 333

Pošaljite upit

Pošaljite upit

info@faktorzdravlje.com

Poliklinika Faktor Zdravlje
Call Now ButtonKontakt