Ankilozantni spondilitis

Ankilozantni spondilitis

Ankilozantni-ankilozirajući spondilitis ili Morbus Bechterew upalna je reumatska bolest koja zahvaća kralježnicu i zglobove. Češća je u muškaraca, započinje često u području sakroilijakalnih zglobova te se postepeno širi i prema ostalim zglobovima. Seronegativnost znači da nisu pronađeni pozitivni reuma faktori. Humani leukocitni antigeni čvrsto su vezani za HLA B27 antigen te ako je on prisutan značajno raste rizik razvoja bolesti. Zahvaćenost sakroilijaklnih zglobova upućuje na ovu bolest.

Jutarnja zakočenost, bolnost leđa koja budi iz sna, bez znakova zahvaćenosti živaca. Učinak antireumatika je ujedno i klinički test. Jako dobar učinak ukazuje upravo na ankilozirajući spondilitis.

Inzistiranje za pregled oka, kože, pretrage na bolesti crijeva, respiratornog i urinarnog trakta nužne su kako bi se procijenio eventualni izvor, ali i stas bolesti. Potrebno je isključiti i infektivne bolesti ako što infekcija klamidijom, mikoplazmom, ureaplazmom i H pylori, HIV i dr.

Lijekovi su manje učinkoviti kod aksijalne zahvaćenosti, bolest modificirajući lijekovi DMARD, biološki lijekovi su se pokazali vrlo učinkovitima te brzo dovode do remisije bolesti. MRI kralježnice odnosno sakroilijakalnih zglobova pomaže nam u dijagnostici i praćenju liječenja.

Ključne značajke:
-sakroileitis i entezoitis
-RF negativnost, ANA negativnost
-HLA B27 povećava rizik

U Poliklinici Faktor zdravlje bavimo se dijagnostikom, liječenjem i rehabilitacijom ankilozirajućeg spondilitisa.

Domobranska 25, Zagreb

Dogovorite termin

Dogovorite termin

01 3737 333

Pošaljite upit

Pošaljite upit

info@faktorzdravlje.com

Poliklinika Faktor Zdravlje
Call Now ButtonKontakt