Rehabilitacija koljena u sportu

Rehabilitacija koljena u sportu

Koljenski zglob i koljenska regija poradi izloženosti i složenosti svojih struktura čak i kod suptilnih i minornih trauma može biti zahvaćeno ozbiljnim ozljedama. Osteohondralne ozljede daka združene ozljede koštanih i hrskavičnih struktura česte su zbog osobite zastupljenosti hrskavičnih struktura u samom koljenu kako na zglobnim površinama tako i unutar samog zgloba gdje hrskavične strukture menisci kao polumjesečaste tvorbe daju dodatnu sukladnost koštanim zglobnim tijelima.

Prijelomi i dislokacije ivera (patele) posljedica su direktne traume; uz standardnu dijagnostiku ponekad su potrebne posebne tehnike i projekcije. Patela bipartita je razvojna anomalija te je važno ne zamijeniti je s pravom frakturom. Suprakondilarne frakture femura također ubrajamo u frakture područja koljena radi uske anatomske i funkcionalne povezanosti. Sukladno tome i prijelomi proksimalnog djela tibije ubrajaju se u istom sklopu. Prijelom odnosno denivelacija platoa tibije vrlo je česta impresijska fraktura. Traume u području koljena zahtijevaju žurnu rehabilitaciju. Komplikacije nakon traume su česte pa tako rane su komplikacije u smislu otežane vaskularne opskrbe, infekcije kod otvorenih ozljeda tako i kod zatvorenih. U kasnije komplikacije prijeloma koljena uz infekcije, treba aktivno tragati za moguće nezarastanje, ne spajanje i sekundarni osteoartritis. Traume koštanih hrskavičnih i ligamentarnih struktura su ponekad toliko tipične da postoji biomehanički obrazac.

Ozljede i degeneracije meniska prezentiraju se bolovima, zvučnim fenomenima, nestabilnošću ili redukcijom odnosno blokiranjem pokreta. Liječenje zahtjeva dijagnostičku obradu i sukladno tome odluku o tipu liječenja. Ozljede mogu biti centralne i periferne. Periferne ozljede imaju mogućnost djelomičnog spontanog cijeljenja. Konzervativno i operativno liječenje se isprepliću kako bi se postigao što bolji oporavak. Pred i post operativna rehabilitacija adaptora se sukladno kliničkom statusu i kliničkom napretku osobe. Prednji i stražnji križni ligamenta te medijalni i lateralni ligament dodatno ojačavaju zglobnu čahuru i pridonose stabilnosti koljenskog zgloba. Njihova ozljeda znatno destabilizira koljeno, od čaga bi izdvojio ozljedu prednjeg križnog ligamenta koja udružena s ozljedom medijalnog meniska obično njegovog stražnjeg roga uz ozljedu medijalnog kolateralnog ligamenta što nazivamo trijasom. Takav trijasu literaturi se naziva i O’Donoghue-va trijada ili dok je kod nas poznat kao skijaški trijas iako se događa i drugim sportovima npr. nogometu. Ozljede tetive kvadricepsa ili ligamenta patele te iliotibijalog traktusa čest zahtijevaju uz konzervativno liječenje i operativne zahvate. Ostatci sinovijalnih embrionalnih struktura koje nazivamo plike (nabori) mogu biti asimptomatski ali i značajno simptomatski. Suprapatelarna, mediopatelarna i infrapatelarna plika mogu biti zahvaćanje kroničnom upalom, a dio tegoba se preklapa sa slobodnim zglobnim tijelima, ozljedama meniska, entezopatijama, juvenilnim osteohondrozama, nestabilnošću patele i dr. zbog toga je važan pregled i adekvatno liječenje.

Patologija prednjeg, medijalnog i lateralnog segmenta koljena odnosno kompartmenta koja prezentira se općim i često nespecifičnim simptomima kao bolnost, oteklina i poremećaj funkcije. Evaluacija anatomskih odnosa i procjena fizioloških i suprafizioloških opterećenja kao bi se liječenje usmjerilo ciljanoj patologiji. Prednja koljenska bolnost često je posljedica hondromalacije patele koja se uz adekvatan konzervativni tretman dobro kompenzira i kontrolira. Slobodna zglobna tijela, i osteohondritis disekans dalja je značajna patologija koljena koja može maskirati ili biti maskirana drugim potencijalno diferencijalno dijagnostičkim razlozima. Osteonekroza je posljedica poremećaja vaskularne opskrbe. Artropatije su bolesti zglobova koje mogu biti upalne, metaboličke i degenerativne bilo primarne bilo sekundarne. Neoplazme koljena nisu rijetkost. Pomni pregled, dijagnostička obrada i evaluacija potrebna je kako bi se isključila takva vrstu patologije. Sindromi prenaprezanja struktura koljena kao što su iliotibijalni traktus, rupture mišića, entezitisi i entezopatije vrška ili baze patele te tuberositasa na tibiji zastupljeni su u velikog broja sportaša i rekreativaca.

 

Domobranska 25, Zagreb

Dogovorite termin

Dogovorite termin

01 3737 333

Pošaljite upit

Pošaljite upit

info@faktorzdravlje.com

Poliklinika Faktor Zdravlje
Call Now ButtonKontakt