Stenoza spinalnog kanala

Stenoza spinalnog kanala

Spinalna stenoza/ Stenosis canalis spinalis
Žuti ligament / Ligamenta flava

Međukralježnički diskovi, žuti ligament i fasetni zglobovi kralježnice mogu suziti kralježnički kanal. Ligamenta flava nalazi se duž cijele kralježnice unutar spinalnog kanala. Normalna debljina ligamenta je 2-5 mm, a prilikom zadebljanja može doseći i 10 mm. Bogati su elastičnim vlaknima i pridonose fleksibilnosti kralježnice. Niz citokina kao što su TGF-B1 (transforming growth factor beta), CTGF(connective tissue growth factor), VEGF (vascular endothelial growth factor) imaju ulogu u promjeni elastina, kolagena i ekstracelularnog matriksa.

Njegovim zadebljanjem dolazi do suženja kanala i pritiska na leđnu moždinu i živce, posljedično do simptoma križobolje i išijasa koji su podmukli jer nastaju postepeno, ponekad ne izazivaju izraženu bolnost već slabost i otežan hod. Rano otkrivanje i liječenje pridonose bržem oporavku i smanjenju progresije. Magnetska rezonancija otkriva takve promjene. Donesite slike i nalaz fizijatru, neurologu, i neurokirurgu kako bi se takvo stanje prepoznalo i liječilo.

Stručni tim fizijatra-reumatologa, fizioterapeuta i kineziologa u Poliklinici Faktor zdravlje prepoznaje i pomaže pri takvim tegobama. Rehabilitacijskim vježbanjem, medikamentoznom terapijom, infiltrativnim tehnikama te eventualnim operativnim zahvatima sprječava se progresija bolesti.

Domobranska 25, Zagreb

Dogovorite termin

Dogovorite termin

01 3737 333

Pošaljite upit

Pošaljite upit

info@faktorzdravlje.com

Poliklinika Faktor Zdravlje
Call Now ButtonKontakt