Pon. - Pet. 08:00 - 20:00
  Dogovorite termin : 01 37 37 333 099 37 37 333

Stenoza spinalnog kanala

Spinalna stenoza/ Stenosis canalis spinalis
Žuti ligament / Ligamenta flava

Međukralježnički diskovi, žuti ligament i fasetni zglobovi kralježnice mogu suziti kralježnički kanal. Ligamenta flava nalazi se duž cijele kralježnice unutar spinalnog kanala. Normalna debljina ligamenta je 2-5 mm, a prilikom zadebljanja može doseći i 10 mm. Bogati su elastičnim vlaknima i pridonose fleksibilnosti kralježnice. Niz citokina kao što su TGF-B1 (transforming growth factor beta), CTGF(connective tissue growth factor), VEGF (vascular endothelial growth factor) imaju ulogu u promjeni elastina, kolagena i ekstracelularnog matriksa.

Njegovim zadebljanjem dolazi do suženja kanala i pritiska na leđnu moždinu i živce, posljedično do simptoma križobolje i išijasa koji su podmukli jer nastaju postepeno, ponekad ne izazivaju izraženu bolnost već slabost i otežan hod. Rano otkrivanje i liječenje pridonose bržem oporavku i smanjenju progresije. Magnetska rezonancija otkriva takve promjene. Donesite slike i nalaz fizijatru, neurologu, i neurokirurgu kako bi se takvo stanje prepoznalo i liječilo.

Stručni tim fizijatra-reumatologa, fizioterapeuta i kineziologa u Poliklinici Faktor zdravlje prepoznaje i pomaže pri takvim tegobama. Rehabilitacijskim vježbanjem, medikamentoznom terapijom, infiltrativnim tehnikama te eventualnim operativnim zahvatima sprječava se progresija bolesti.