Bolesti kralježnice

Osteoporoza

Osteoporoza je koštana bolest koju karakterizira niska koštana masa, poremećaj mikroarhitekture kostiju i povećani rizik za prijelom. Može biti primarna ili sekundarna. Povećani rizik prijeloma kralježnice, podlaktice i osobito kuka povezan je sa značajnom onesposobljenošću te povećanim rizikom smrtnog ishoda. Upravo to su razlozi radi kojih je potrebna prevencija, dijagnostika i liječenje. Osteoporoza je sistemska bolest koja zahvaća cijeli skelet, ali se može dogoditi i lokalizirano. Poremećaj kvalitete kosti nije samo rezerviran za starije osobe već se može dogoditi i mlađim ljudima, sportašima koji neadekvatno treniraju, neadekvatno se hrane te neadekvatno rehabilitiraju nakon ozljeda. Denzitometrija skeleta (eng. DXA) određuje mineralnu gustoću kostiju (eng. BMD), a ona je samo jedan od načina dijagnosticiranja bolesti. Rendgenske snimke torakalne i lumbalne kralježnice kao i CT također mogu otkriti promjene i posljedične prijelome. Ponekad se promjene otkriju prilikom rutinske obrade i traženja neke druge bolesti. Ultrazvučna dijagnostika pomaže prilikom probira, ali nema punu dijagnostičku vrijednost. Popularni i široko prihvaćeni svjetski validirani kompozitni upitnici dostupni su i online kako bi se procijenio relativni rizik prijeloma. Interpretacija takvih nalaza je u domeni liječnika praktičara koji će odlučiti koji je najbolji način prevencije i liječenja, odnosno redukcije frakturnog rizika.

1.  Prepoznavanje/rani znaci osteoporoze

Osteoporoza je većinom asimptomatska ili su simptomi nespecifični prije nego se dogodi prijelom, odnosno štetni događaj. Postizanje vršne koštane mase događa se između 25. i 30. godine života, nakon čega počinje postepeni gubitak koštane mase. Osteoporoza se u ranoj fazi prepoznaje teško bez liječničkog pregleda i dijagnostike što značajno otežava rano liječenje i intervenciju prije nego se jave negativne posljedice za organizam. Najozbiljnije posljedice su prijelomi kralježnice, ručnog zgloba i kuka, ali i zdjelice, nadlaktice i gležnja. Sustavna prevencija uključuje redovitu tjelesnu aktivnost, pravilnu prehranu i omogućavanje sigurnih okolišnih uvjeta. Neprepoznavanje rizičnih faktora vezanih za dob, spol, nasljeđe, učestalost padova i razinu tjelesna aktivnosti (niska razina kod sjedilačkog načina života te ekstremno visoka razina kod nekih sportova) uz lošu prehranu, pušenje i konzumiranje alkohola značajno povećava rizik razvoja osteoporoze i osteoporotičnih fraktura. Osteoporoza je prisutna i kod sportaša, a još više kod sportašica kod kojih preintenzivan i neadekvatan trening bez dovoljno odmora i pravilne prehrane, uz nerijetko namjerno ili nenamjerno narušavanje menstrualnog ciklusa i hormonskog statusa ima negativan utjecaj na koštano i opće zdravlje. Utjecaj nekih specifičnih lijekova i okolišnih činitelja također je dobro prepoznat. Klinički znakovi koje liječnik uočava na osobi su smanjenje visine, deformiteti kralježnice, promjena posture, mialgija, ali i bolovi u prsnom i slabinskom dijelu kralježnice, nelagoda i teškoće u gastrointestinalnom sustavu, izbočeniji trbuh te smanjene ekskurzije prsnog koša. Zanimljivo je da osobe primjećuju da im odjeća i stil odjeće koji su do tada nosili ne odgovaraju, da su im rukavi prekratki, remen neadekvatan, ramena i naramenice padaju, kao i suknje i hlače. Savjet je da se izbjegavaju nestručni i neadekvatni zahvati medicinski nekompetentnih osoba koji će u svom neznanju posegnuti prema manipulacijama i osteopatskim tretmanima bez uvida u koštano zdravlje.

2. Važnost vitamina D, kalcija i proteina u prevenciji i liječenju

Vitamin D i kalcij te adekvatan unos proteina ključni su faktori u metabolizmu kostiju koji utječu na povećanje koštane mase, gustoću i kvalitetu kostiju. Značajna je uloga i D vitamina u mišićnoj funkciji čime se smanjuje rizik od pada i prijeloma. Zanimljivo je da D vitamin nastaje u našem tijelu specifičnom interakcijom sunca i kože, bubrega, jetre i probavnog sustava te kostiju i mišića. Razina 25 OH D vitamina u krvi predstavlja odličnu mjeru zalihe tog vitamina u našem tijelu. Razina D vitamina oscilira tijekom rasta i razvoja, ali i sezonski (viša tijekom ljetnih, niža tijekom zimskih mjeseci). Kulturološke i socijalne razlike, razina izlaganja suncu i zaštita kremama protiv UV zračenja također pridonose njegovoj nižoj razini. Upravo je to jedan od primjera da sve oko nas treba biti umjereno i dozirano bez ekstremnih tvrdnji da samo jedan element ima sudbonosnu ulogu. Adekvatna sinteza i unos omogućavaju zdrave kosti i redukciju prijeloma. D vitamin je uključen u niz imunološko-metaboličkih interakcija i povoljno djeluje na obranu od infekcija. Postoje razni preparati D vitamina i kalcija; tako se D vitamin može uzimati kao D2 i/ili D3 vitamin ili u aktivnoj/poluaktivnoj formi. Kalcij i adekvatan unos tog minerala predstavlja dobru bazu za koštano zdravlje, ali svakako nije jedini. Tjelesno vježbanje ključno je u prevenciji i liječenju osteoporoze u kontroliranim uvjetima pod stručnim nadzorom liječnika za koštano zdravlje kao što su specijalisti fizikalne medicine i rehabilitacije kako bi se prevencijom, dijagnostikom i liječenjem uključili u tjelesne aktivnosti koje su adekvatne za njih. U našoj Poliklinici, uz liječnike specijaliste, rade i fizioterapeuti te kineziolozi koji će vam pružiti najvišu razinu zdravstvene skrbi.

3. Farmakološko i nefarmakološko liječenje osteoporoze

U fizijatrijskoj i reumatološkoj praksi rana prevencija i rano liječenje ključ su sprječavanja negativnog ishoda. Specifične populacije kao što su sportaši, djeca i starije osobe izloženiji su padovima i riziku od prijeloma te ih se vrlo rano uključuje u našu školu osteoporoze, bilo da se provode individualne ili grupne edukacije. Također, u edukaciji studenata tome se posvećuje posebna pažnja. Niz novih i kvalitetnih, dobro provjerenih lijekova te stalan napredak znanosti i znanja o metabolizmu kostiju i interakciji s drugim tjelesnim sustavima kao što su probavni, endokrini, imunološki i živčani sustav omogućavaju kvalitetno i adekvatno liječenje. Medicina zna kako kost može biti bolja i kvalitetnija. Suradnja liječnika i osobe prije nego ona postane pacijent ključ je preventivne medicine. Farmakološki pristup je nužan u onim slučajevima kada se dogodi prijelom ili kada je osteoporoza izražena. Liječnik specijalist fizijatar-reumatolog uvidom u vaše zdravstveno stanje primijenit će antiresorptivne ili anaboličke lijekove koji su danas široko dostupni. Praćenjem njihovog učinka putem koštanih biljega i kontrolom denzitometrije osteoporoza može postati i reverzibilna, ali se rizik prijeloma svakako smanjuje. Korištenje ortoza za kralježnicu, bilo rigidnih ili semirigidnih, kratkotrajno može smanjiti bolnost i prevenirati daljnje prijelome, ali nikada ne može zamijeniti dobar farmakološki tretman i adekvatno vježbanje.

4. Prevencija 

Često dobivamo upit u kojoj bi dobi žene i muškarci trebali početi misliti o provjeri stanja svojih kostiju. Zdravlje kostiju je kontinuirani proces o kojem bi se trebalo brinuti još od rane mladosti, a ne kada do problema već dođe, iako i tada ima učinkovitih lijekova. Bolje spriječiti nego liječiti stara je sintagma koja kod osteoporoze dobiva svoje puno značenje. Integrirani medicinski princip tjelesne aktivnosti, pravilne prehrane i adekvatnog liječenja postiže najbolje rezultate. Adekvatan unos namirnica poput D vitamina i proteina, uz prestanak pušenja i smanjeni unos alkohola, povoljno utječe na mišićno-koštano zdravlje te pridonosi smanjenju rizika i bržem oporavku. Mišićno-koštano zdravlje integralni je dio aktivnosti naše Poliklinike koja će vam omogućiti brz i siguran oporavak.

Domobranska 25, Zagreb

Dogovorite termin

Dogovorite termin

01 3737 333

Pošaljite upit

Pošaljite upit

info@faktorzdravlje.com

Poliklinika Faktor Zdravlje
Call Now ButtonKontakt