Neurološka rehabilitacija

Neurorehabilitacija je ponovno uspostavljanje funkcije neurološkog sustava nakon oštećenja. Uključuje restituciju neurološkog, ali i drugih organskih sustava, ponajprije mišićno-koštanog sustava. Neurorehabilitacija je kompleksna medicinska disciplina koja ujedinjuje niz medicinskih struka kao što su fizijatrija, neurologija, neurokirurgija, intenzivna medicina i mnoge druge, na koje se mogu nadovezati i pomoćne medicinske struke poput fizioterapije, radne i okupacijske terapije, sestrinske njege, robotike, ali i nezdravstvena okolina (npr. obitelj), te radna i socijalna sredina. Oštećenja koja zahvaćaju centralni i periferni živčani sustav uzročno-posljedično mogu imati različitu patogenezu (vaskularnu, metaboličku, traumatsku, genetsku ili neurodegenerativnu prirodu bolesti).

Neurorehabilitacija djece i odraslih omogućuje povratak osobe u redovite životne aktivnosti nakon disfunkcije neurološkog sustava. Bolesti koje mogu zahvatiti centralni, ali i periferni živčani sustav uzročno su vrlo diferentne, a za posljedicu imaju nemogućnost funkcioniranja neurološkog sustava i svega onoga što centralni živčani sustav nadzire. Brojne neurološke bolesti oduvijek su bile izazov za liječnika. Neurološki sustav sastoji se od struktura centralnog i perifernog živčanog sustava. Centralne strukture su mozak, mali mozak i u širem smislu leđna moždina, dok periferni sustav čine živci koji izlaze iz leđne moždine te završavaju na tkivima (organi prsne i trbušne šupljine, mišići, tetive i koža).

Razne bolesti i stanja mogu zahvatiti živčani sustav; od neurodegenerativnih (Parkinsonova bolest, demencije i dr.) i vaskularnih bolesti (vaskulitis, ateroskleroza, krvarenje, cerebrovaskularni inzult), preko autoimunih bolesti živčanog sustava (multipla skleroza) i bolesti živčanih korijenova (radikularni sindromi, diskoradikularni konflikt, tumori živčanih ovojnica, periferna oštećenja živaca), do malignih bolesti mozga, moždanih ovojnica i drugih neuroloških struktura. Neurorehabilitacija uz pomoć novih znanja, lijekova i tehnologije svakim danom ostvaruje golemi napredak u liječenju neuroloških bolesnika.

Centralni-živčani-sustav---mozak

Centralni živčani sustav – mozak

Posljedice moždanog udara, traumatskih oštećenja mozga, autoimunih i neurodegenerativnih bolesti mozga, postoperativnih stanja nakon operacija tumora na mozgu, infekcija centralnog živčanog sustava, toksičnog djelovanja alkohola i zloupotrebe narkotika mogu oštetiti osjetljivo i nježno tkivo mozga te uzrokovati teške deficite.

Domobranska 25, Zagreb

Dogovorite termin

Dogovorite termin

01 3737 333

Pošaljite upit

Pošaljite upit

info@faktorzdravlje.com

Poliklinika Faktor Zdravlje
Call Now ButtonKontakt