Traumatska oštećenja mozga

Udarci u glavu koje slučajno zadobijemo kada udarimo u niski strop, nadvratnik ili kada prilikom prometnih nesreća udarimo glavom o volan ili vrata ne ostavljaju nikakve vidljive vanjske ozljede, dok su puno opasnije veće ozljede u sportu ili jači udarci prilikom pada jer ostavljaju posljedice na mozak. Prilikom takvih ozljeda može doći do krvarenja ili prekida cirkulacije, a traumatizirani neuron ili grupa neurona mogu izgubiti i svoju funkciju. Trauma može biti direktna ili indirektna te stvoriti difuzno oštećenje moždane funkcije. Pacijenti mogu imati kognitivne poremećaje, poremećaje u osobnosti i poremećaje u ponašanju.

Poznati su primjeri sportaša koji su razvili posttraumatski Parkinson. Osim točnog bilježenja vremena nastanka, opisa udarca, posttraumatske amnezije, stanja smušenosti i drugih simptoma, važno je inicijalno mirovati i pratiti razvoj eventualnih neuroloških poremećaja.

Trauma mozga zahtijeva praćenje iskusnog liječnika koji će provesti dijagnostičku obradu ako je to indicirano, a povratak radnim aktivnostima treba biti postepen. Rehabilitacija nakon ozljeda mozga provodi se u našoj Poliklinici u kojoj iskusan tim stručnjaka fizijatara (specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije) i fizioterapeuta koji imaju iskustva u neurorehabilitaciji provodi posttraumatsku neurorehabilitaciju. Tijekom neurorehabilitacije naglasak je na detaljnom inicijalnom pregledu fizijatra, odnosno neurologa koji sagledavaju bihevioralne elemente, detaljno potiču neuroplastičnost, odnosno neuroplastični oporavak, uspostavljaju maksimalnu neovisnost, te direktno i indirektno sudjeluju u povratku socijalnim ulogama i vještinama kao kruni neurorehabilitacije.

Tijekom neurorehabilitacije potrebna je redovita evaluacija liječnika specijalista koji dobro poznaje živčani sustav kao bi se kliničkim pregledom utvrditi eventualno pogoršanje, a doktoru od iznimne pomoći mogu biti i sam pacijent te njegovi bližnji ukoliko primijete određene tegobe i na vrijeme ih prijave.

Česti simptomi su:
– glavobolja
– vrtoglavica i gubitak balansa
– umor
– slabost
– trnci
– promjena osjeta (njuha i/ili okusa)
– poremećaj sluha
– zamućen ili promijenjen vid
– promjene pažnje i memorije
– iritabilnost i poremećaj spavanja
– agresivno ponašanje i poremećaj osobnosti

Posttraumatska neurorehabilitacija omogućava brz oporavak jer se propagira neuroplastičnost sa svojim bitnim elementima: dijašizom, vikarijacijom, redundancijom i bihevioralnom supstitucijom. Iza ovih složenih imena stoji strukturirani sustav vježbanja i praćenja osobe neurorazvojnim i neurorehabilitacijskim tehnikama, rehabilitacijskom robotikom i pomagalima.

Domobranska 25, Zagreb

Dogovorite termin

Dogovorite termin

01 3737 333

Pošaljite upit

Pošaljite upit

info@faktorzdravlje.com

Poliklinika Faktor Zdravlje
Call Now ButtonKontakt