Psorijaticni artritis

Psorijatični artritis

Psorijatični artritis je vrlo česta dijagnoza koja se javlja s i bez kožne psorijaze. Psorijaza je kožna autoimuna bolest koja napada zglobove, ali i ostale organe. Klinička slika je različita od reumatoidnog artritisa, asimetrično napada zglobove, javlja se fenomen daktilitisa, dakle upala ne samo zgloba nego i periartikularnih (okolo-zglobnih) tkiva.

Potrebno je potražiti psorijazu ne samo na tipičnim mjestima kao što su laktovi i koljena, nego i u vlasištu, stopalima, a nije rijetko da se psorijaza nađe i u pupku ili glutealnoj brazdi. Artritis se ponekad može pojaviti i prije psorijaze, tada se dijagnoza uspostavlja vrlo teško te samo iskusni reumatolozi posumnjaju i na psorijatični artritis. Psorijatični artritis spada u seronegativne artritise. To znači da ne nalazimo pozitivne reuma faktore, ali može se naći povišena sedimentacija eritrocita i povišen C reaktivni protein. Tipizacijom humanih leukocitnih antigena nađu se češće lokusi B27 i B35, ali i neki drugi.

Radiološka slika ima svoje specifičnosti te je važna i RTG obrada, onda kada dijagnoza ostaje upitna potrebna je magnetska rezignacija. Ultrazvuk zglobova korisno je sredstvo za dijagnostiku i praćenje, osobito uz power dopler tehniku koja pokazuje mikrovaskularizaciju i značajan je znak aktivne upale. Liječenje psorijatičnog artritisa nužno je i sistemsko i lokalno. Lokalno tretiramo psorijazu dok zglobnu bolest tretiramo medikamentima, ponajprije metotreksatom i leflunomidom, te biološkim lijekovima.

Nezaobilazni su i nesteroidni antireumatici kao što su ibuprofen, diklofenak, etorikoksib, celekoksib i drugi. U lakšim slučajevima bolesti koja ima miran i spori tijek oni su jedini lijek. Od davnine se primjenjuju i ljekovita blata i derivati nafte, tzv. mastika, ali s ograničenim učinkom. Sunce i more također ima blagotvoran učinak, ali s visokim oprezom radi štete koju čine UV zrake i posljedice koje iz toga proizlaze.

Kao što vidite liječenje je kompleksno, a uz specijaliste reumatologa i fizijatra potrebna je suradnja pacijenta kako bi se rano prepoznala pogoršanja bolesti. Nerijetko su u podlozi upalna bolest crijeva ili glutenska enteropatija-celijakija. Zanimljivo je da je u kriterije za dijagnozu uključena i činjenica da se rizik povećava ako je u obitelji i srodnicima zabilježena kožna psorijaza.

U Poliklinici Faktor zdravlje dijagnosticiramo, liječimo i pratimo psorijatični artritis.

Domobranska 25, Zagreb

Dogovorite termin

Dogovorite termin

01 3737 333

Pošaljite upit

Pošaljite upit

info@faktorzdravlje.com

Poliklinika Faktor Zdravlje
Call Now ButtonKontakt