Giht

Giht

Giht ili urični artritis metabolička je bolest kostiju i zglobova, ali ujedno i cijelog tijela te je neovisan faktor kardiovaskularnog rizika. Stari naziv podagra u kojem je primarno zahvaćen bazalni zglob palaca (metatarzofalangealni zglob) obično je prva prezentacija bolesti.

Bolest može zahvatiti i gležanj, koljeno, ali i lakat i šake, a u neliječenim slučajevima nastaju nakupine urata-mokraćne kiseline takozvani tofi koji se ponekad mogu kao kreda probijati kroz kožu.

Sam napad nastaje naglo i obično iz čista mira, ali ga mogu isprovocirati hladnoća, toplina, gladovanje i žeđ. Zglob je crven, izrazito bolan i otečen, koža se nakon nekoliko dana može ljuštiti, sam napad traje nekoliko dana (obično 3-7) te se bolest postepeno povuče uz lijekove ili bez njih. Neliječena bolest vodi u česte napade nakupine mokraćnih kamenaca, ali i povećani rizik za nastanak infarkta miokarda i drugih vaskularnih zbivanja.

Lijekovi starije generacije kao što su alopurinol i moderniji kao što je febuksostat pokazali su se dobrim i relativno sigurnim uz strogu kontrolu liječnika specijaliste i redovito mjerenje razine urata-mokraćne kiseline u serumu. Kortikosteroidi u akutnoj fazi su odlično rješenje, ali dugoročno nisu optimalni, neki biološki lijekovi kao što je anakirna blokator IL1 te enzimi urikaza ili stari lijekovi kao što su kolhicin i probenicid te benzbromaron i dalje su u nekim zemljama prihvaćeni način liječenja. Radiološki se također vide specifične promjene na zglobovima i kostima.

Ključne značajke:
-giht je najčešći upalni artritis kod muškaraca iznad 40 godina
-ne javlja se kod žena prije menopauze
-hiperuricemija (povišena razina mokraćne kiseline u krvi je povezana s debljinom i metaboličkim sindromom)
-dijetetske mjere i promjena stila života nužne su u kontroli bolesti i prevenciji napada
-reumatolog uvijek razmišlja o gihtu i ako je razina mokraćne kiseline uredna te se to događa u gotovo trećini slučajeva
-združene bolesti (komorbiditeti), narušena jetrena i bubrežna funkcija također se moraju kontrolirati kako bi razina mokraćne kiseline bila što niža

Domobranska 25, Zagreb

Dogovorite termin

Dogovorite termin

01 3737 333

Pošaljite upit

Pošaljite upit

info@faktorzdravlje.com

Poliklinika Faktor Zdravlje
Call Now ButtonKontakt