Pon. - Pet. 08:00 - 20:00
  Dogovorite termin : 01 37 37 333 099 37 37 333

Kuk

Zglob i regija kuka složena je anatomsko-funkcionalna struktura. Tegobe se mogu reflektirati u lumbalno područje, sakroilijakalni zglob, preponu, natkoljenicu i koljeno. Potreban je detaljan pregled liječnika i pomna dijagnostika. Zglobna tijela koja sudjeluju u formiranju zahtijevaju stabilnost i mobilnost dok mišićne, koštane, živčane i hrskavične strukture mogu biti zahvaćene raznim bolestima i traumama.

Inervacija kuka je također razlog da se tegobe iz te regije prenose u udaljena područja. Zglob kuka se sastoji od spoja između zdjelice koju tvore tri kosti (stidna, crijevna i sjedna kost) formirajući acetabulum s jedne strane i natkoljenične kosti (bederene kosti) odnosno njezine glave s druge strane. Tipična je bolnost kuka duboko u preponi te slabost kada se optereti bolesna strana. Zavisno o dobi neke bolesti su učestalije pa tako kod djece postoje razvojni i urođeni poremećaji kuka dok su kod odraslih česte traume i degenerativno upalne bolesti, a nisu rijetki ni tumori i metastaze toga područja.

Kod odraslih je najveći problem osteoartritis kuka koji se nekada nazivao artroza, a trenutno je jedan od najčešćih razloga i ugradnje endoproteza zglobova (umjetnih zglobova). Automobilske nesreće i sportske ozljede najčešći su razlog za traumatska stanja dok su minorne traume vjerojatno uzrok i FAI-a, tj. femoroacetabularnog impingementa- sindroma sraza između acetabuluma i glave natkoljenične kosti. Mišićne strukture kao što su aduktori kuka, trbušni mišići, ali i piriformni mišić te ingvinalni ligament u sindromima prenaprezanja mogu biti uzrok boli. S vanjske strane zgloba kuka tegobe uzrokuju različite burze u području trohantera, tetive i traktusi koji prolaze tim područjem kao što je iliotibijalni traktus.

Razvojni poremećaji kuka mogu voditi ka displaziji, subluksaciji ili luksaciji, poremećaji jezgara rasta u području kuka uzrokuju Legg-Calve-Perthesovu bolest dok tranzitorni sinovitisi kuka nastaju uslijed virusne infekcije ili spontano.

Kuk zahvaćaju i upalne bolesti kostiju i zglobova kao što su reumatoidni artritis, ankilozantni spondilitis te sistemski lupus eritematodes. Spontani infarkt kosti odnosno AVN– avaskularna nekroza bedrene kosti nije rijetka te se sve češće prepoznaje kao uzrok nastanka sekundarnog osteoartritisa. Do nje može doći kod alkoholizma ili upotrebe kortikosteroida te zbog drugih bolesti i stanja, ali i spontano. Kod starijih osoba osteoporoza i slabost koštane strukture uzrok su fraktura bedrene kosti te zahtijevaju ozbiljno i kompleksno liječenje.