Kuk 1

Kuk

Zglob i regija kuka složena je anatomsko-funkcionalna struktura. Tegobe se mogu reflektirati u lumbalno područje, sakroilijakalni zglob, preponu, natkoljenicu i koljeno. Potreban je detaljan pregled liječnika i pomna dijagnostika. Zglobna tijela koja sudjeluju u formiranju zahtijevaju stabilnost i mobilnost dok mišićne, koštane, živčane i hrskavične strukture mogu biti zahvaćene raznim bolestima i traumama.

Inervacija kuka također može biti razlog zašto se tegobe iz te regije prenose u udaljena područja. Zglob kuka se sastoji od spoja između zdjelice koju tvore tri kosti (stidna, crijevna i sjedna kost) formirajući acetabulum s jedne strane i glavu natkoljenične kosti (bedrene kosti) s druge strane. Tipična je bolnost kuka duboko u preponi te slabost kada se optereti bolesna strana. Zavisno o dobi, neke bolesti su učestalije pa tako kod djece postoje razvojni i urođeni poremećaji kuka dok su kod odraslih česte traume, degenerativne i upalne bolesti, a nisu rijetki ni tumori i metastaze na tom području.

Kod odraslih je najveći problem osteoartritis kuka koji se nekada nazivao artroza, a trenutno je jedan od najčešćih razloga ugradnje endoproteze zgloba (umjetnog zgloba). Automobilske nesreće i sportske ozljede najčešći su uzrok traumatskih stanja dok su manje traume uzrok bolesti poput FAI-a, tj. femoroacetabularnog impingementa- sindroma sraza između acetabuluma i glave natkoljenične kosti. Mišićne strukture kao što su aduktori kuka, trbušni mišići, ali i piriformni mišić te ingvinalni ligament u sindromima prenaprezanja mogu biti uzrok boli. S vanjske strane zgloba kuka tegobe uzrokuju različite burze u području trohantera, tetive i traktusi koji prolaze tim područjem kao što je iliotibijalni traktus.

Razvojni poremećaji kuka mogu voditi ka displaziji, subluksaciji ili luksaciji, poremećaji jezgara rasta u području kuka uzrokuju Legg-Calve-Perthesovu bolest dok tranzitorni sinovitisi kuka nastaju uslijed virusne infekcije ili spontano.

Kuk zahvaćaju i upalne bolesti kostiju i zglobova kao što su reumatoidni artritis, ankilozantni spondilitis te sistemski lupus eritematodes. Spontani infarkt kosti (AVN- avaskularna nekroza) nije rijetka bolest te se sve češće prepoznaje kao uzrok nastanka sekundarnog osteoartritisa. Do AVN-a dolazi kod alkoholizma ili upotrebe kortikosteroida, ali i zbog drugih bolesti i stanja, te spontano. Kod starijih osoba osteoporoza i slaba mineralizacija koštanog sustava uzrok su fraktura bedrene kosti te zahtijevaju ozbiljno i kompleksno liječenje.

Domobranska 25, Zagreb

Dogovorite termin

Dogovorite termin

01 3737 333

Pošaljite upit

Pošaljite upit

info@faktorzdravlje.com

Poliklinika Faktor Zdravlje
Call Now ButtonKontakt