bolovi u misicima i zglobovima nakon sindrom dugog covid 19

Bolovi u mišićima i zglobovima nakon sindrom dugog COVID-19

U sklopu prolongiranoga ili dugoga COVID-a postoji nekoliko simptoma koji se mogu javiti: umor, bolovi u mišićima (mialgija) ili zglobovima (artralgija), otežana koncentracija i pamćenje, tegobe u osjetilnom sustavu kao što je poremećaj mirisa (anosmija) ili poremećaj okusa (disgeuzija odnosno ageuzija). Bolnost, ukočenost i slabost koja prati infekciju može se nastaviti i nakon što virus više nije detektibilan u organizmu.

Produženo mirovanje nakon infekcije može uzrokovati smanjenje mišićne mase (sarkopenije, hipotrofije muskulature) i slabljenje funkcija srca i pluća (kardiopulmonalno dekondicioniranje), tegobe koje se manifestiraju otežanim stajanjem i hodanjem, reduciranom hodnom prugom, teškoćama hoda uz i niz stepenice, otežanim hvatom (pogotovo težih predmeta) i teškoćama prilikom podizanja tereta iznad razine glave. Osim mirovanja, imunološki mehanizmi i oštećenje tkiva također imaju ulogu u produženome oporavku. Promjene na makroskopskoj razini prate i promjene na molekularnoj razini (citokina, neurotransmitera, hormonskih reakcija, imunoglobulina te imunokompetentnih stanica). Stanice imunološkoga odgovora reagiraju na uzročnika infekcije s ciljem da ga ograniče i unište. Također, stanice imunološkoga sustava obavještavaju i prilagođavaju naš organizam na novonastalu situaciju te on reagira tako da sve svoje resurse usmjeri na oporavak i borbu protiv agresora.

Vrijeme koje je potrebno da se organizam uravnoteži ponekad nije tako kratko kako bismo željeli, a između ostaloga ovisi i o našemu stanju prije infekcije, nutritivnom statusu, lijekovima koje uzimamo, psihofizičkim performansama, radnoj i socijalnoj okolini.  Stanje prije bolesti COVID-19 određuje i kako ćemo reagirati na novi mehanički ili infektivni stres. Važno je imati na umu da mišići i kosti vole pokret. Zato je važno biti aktivan i paziti da dodatno ne smanjujemo tjelesne aktivnosti, pogotovo u vrijeme pandemije i epidemioloških mjera. Uz to, kombinacija fizikalne medicine, rehabilitacije i nutritivne potpore način je unaprjeđenja kvalitete života i bržega oporavka od bolesti COVID-19.

Domobranska 25, Zagreb

Dogovorite termin

Dogovorite termin

01 3737 333

Pošaljite upit

Pošaljite upit

info@faktorzdravlje.com

Poliklinika Faktor Zdravlje
Call Now ButtonKontakt