Skijaške ozljede 1

Skijaške ozljede

Skijanje je popularan sport u kojem uživaju sportaši ali rekreativci, postoje tipične ozljede koljena i palaca na šaci koji su toliko tipične da su i u medicini poznati pod svojim imenom kao (skijaški trijas ) ozljeda koljena ili (skijaški palac) ozljeda palca šake. Naravno i sve ostale ozljede u koje se mogu dogoditi na skliskom, zaleđenom, snijegom prekrivenom površinama, ako tome pridodamo opremu za čije korištenje je potrebna škola i rano uključivanje u trenažni proces onda nije čudo da je ipak većina ozljeda atipična dakle moguće je sve od ozljeda glave, ramena, kralježnice, kukova, potkoljenica i stopala.

Skijanje je elementarnu nepogodu pretvorilo u zabavu. U tome nema ništa loše ako se pripremimo fizički i mentalno, ako su staze uređene i ako imamo dobru opremo. Kad se ozljeda dogodi nije kraj svijete, savjet je nemojte forsirati, odmorite se skinite pancerice pratite ozlijeđenu regiju javlja li se oteklina, hematom, bolnost, trnci, koliko možete opteretiti ekstremitet, ako se niste javili liječniku na skijalištu obavezno se javite kad dožete kući. Pregled fizijatara i načinjena dijagnostika pridonijet će bržem oporavku i rehabilitaciji te smanjiti rizik od kroničnih ozljeda i bolnosti. U Faktoru Zdravlje odmah ćemo započeti rehabilitaciju čak i kada imate gips ili longetu, odnosno imobilizaciju, jer i kada pokret nije moguć s imobiliziranim djelom tijela, mogu se spriječiti duboka venska tromboza, plućna emobolija i upala pluća, koje nisu tako rijetke kod mirovanja nakon ozljeda osobito donjih ekstremiteta, ako se tome pridruže duga putovanje u avionu ili automobilu rizik postaje još veći. Kod nas ali i Italiji, Njemačkoj, Francuskoj, Austriju, kod imobilizacije često dobijete i heparin (niskomolekularni heparin)-ne odbijajte ako vam to predlože! Slike koje vam načine u inozemstvu ponesite na pregled da vidimo stanje i da možemo pratiti napredak.

Ozljeda koljena je možda najtipičnija i uključuje ozljedu medijalnog kolateralnog ligamenta, medijalnog meniska obično njegovog stražnjeg roga , te ruptura prednjeg ukriženog ligamenta. Koljeno je otečeno, s izljevom unutar zgloba. Bolnost je prisutna u mirovanju još više prilikom pokreta, pokret je reducira uz nemogućnost ispružanja koljena, obično se javlja osjećaj vrućine i žarenja, a nakon par dana hematom postaje vidljiv u području koljena i potkoljenice. Ako imate takve znakove javite se svom liječniku fizijataru da vam se načini dodatna obrada, najčešće magnetska rezonancija MR koja će nam uz prije načinjenu RTG snimku dati podatke o vrsti i načinu liječenja bilo operativno ili konzervativno ali rehabilitacija koljena je obavezna prije ili poslije, obično i prije i poslije. Lokalno također prije nego se započnemo aktivan pokret možemo aplicirati heparinski i nesteroidni antireumatik u gel formi. Također treba proći školu hoda s štakama, sve su to preduvjeti aktivne rehabilitacije.

Fizikalne terapije u aktivnoj rehabilitaciji primjenjujemo zavisno od ozljede, najčešće elektromagnetoterapiju, laser , ultrazvuk, elektrostimulaciju i ostale elektroprocedure. Pomna kontrola rehabilitacijskog procesa iz dana u dan iz tjedna u tjedan, te ponovno postizanje punog opsega bezbolnog pokreta su cilj fizikalnih terapija i rehabilitacije. Vaš fizioterapeut i fizijatar pomoći će da se oporavite od ozljede. Ponekad se oporavaka komplicira sa algodistrofičnim sindromom (Sudeck sindrom), a tada vam iskusan fizijatar – reumatolog može ubrzati rehabilitaciju s posebnim fizikalnim terapijama.

Poliklinika Faktor zdravlje želi vam ugodno skijanje.

Odgovori

Domobranska 25, Zagreb

Dogovorite termin

Dogovorite termin

01 3737 333

Pošaljite upit

Pošaljite upit

info@faktorzdravlje.com

Poliklinika Faktor Zdravlje
Call Now ButtonKontakt