covid 19 koronavirus

COVID-19 (SARS-CoV-2) i upalne reumatske bolesti

Reumatske bolesti kao što su autoimunosne i autoinflamatorne ponekad su povezane s infekcijama, a kakvi će biti odnos i posljedice infekcije s novim virusom koji uzrokuje COVID-19 medicina već užurbano prati. Znamo da se nakon određenih virusnih i bakterijskih infekcija nešto češće javljaju upalne reumatske bolesti, a one se nakon takvih infekcija mogu i pogoršati. Nažalost, nema razloga da i s ovom infekcijom ne bude drugačije. Na našoj web stranici imate jedan zanimljivi tekst o artritisima povezanim s infekcijom.

Medicina oduvijek poznaje epidemije. Tako je, između ostalih, došlo do diferencijacije niza bolesti poput kuge, kolere, velikih boginja, tifusa, sifilisa, ebole, SARS-a, MERS-a, AIDS-a, a sada i nove varijante SARS virusa koju smo nazvali COVID-19. Neke od tih bolesti ostavljaju posljedice i na koštano-zglobnom sustavu.

Reaktivni artritisi su direktno i indirektno povezani s infekcijama, ali isto vrijedi i za druge upalne reumatske bolesti kao što su reumatoidni artritis, ankilozirajući spondilitis i sistemski lupus. Mnogi lijekovi koji se koriste u reumatologiji imaju određen učinak i kod infekcije s virusom SARS-CoV-2 koji uzrokuje COVID-19. Svi potencijalni lijekovi su još uvijek pod posebnim nadzorom jer niti jedan za sada nema znanstvene dokaze o pozitivnom djelovanju i učinku. Tako se često spominju antimalarik klorokin i hidroksiklorokin, inhibitor IL6 tociluzimab, interferoni, antivirusni lijekovi i mnogi drugi. Nesteroidni antireumatici kao što je ibuprofen spominju se da bi mogli pogoršati tijek bolesti, ali za to nema nikakvih dokaza pa se oprezno primjenjuju kao simptomatski lijekovi.

Pratimo i učinak ostalih antireumatika s antipiretskim i analgetskim svojstvima iz drugih klasa, a specifičnost i sličnost je neizbježna. Svakako će maskirati kliničku sliku i tu leži opasnost. Maskiranje kliničke slike je poznato i kod obične prehlade i gripe jer osoba može raširiti virus osjećajući se lažno bolje. Vaš obiteljski liječnik i specijalist fizijatar i reumatolog moraju znati koje lijekove uzimate kako bi vam pomogli, interpretirali vaše tegobe te smanjili mogućnost zaraze vaših ukućana i ljudi oko vas pa i samih liječnika, kao i ostalog zdravstvenog osoblja.

Preporuke
Bolesnicima koji se liječe od upalnih reumatskih bolesti u poliklinici Faktor zdravlje za vrijeme epidemije koronavirusom (COVID-19) preporučamo da:

– ne prestaju s uzimanjem i ne mijenjaju dozu imunosupresivnih lijekova koje trenutno konzumiraju
– se posavjetuju (telefonski ili e-poštom) sa svojim liječnikom obiteljske medicine i/ili reumatologom te provjere je li kontrolni pregled neophodan i može li se odgoditi
– se u slučaju pojave povišene tjelesne temperature ili simptoma respiratornog infekta (kašalj, nedostatak zraka, grlobolja, itd.) jave liječniku obiteljske medicine ili epidemiologu
– u slučaju potvrde infekcije koronavirusom (COVID-19) prekinu imunosupresivnu terapiju (i liječenje biološkim lijekom) – obavijeste reumatologa o trenutačnoj situaciji (telefonski ili e-poštom na predbiljezbe.imunologija.poliklinika.int8@kbc-zagreb.hr) – se informiraju o trenutačnom stanju u Republici Hrvatskoj na koronavirus.hr

Izvori:
· EULAR Guidance for patients with RMDs about COVID-19 outbreak (www.eular.org)
· koronavirus.hr
*adaptirano iz originalnih preporuka uz veliku zahvalu dr. Marku Barešiću na žurnom prijevodu

Originalne preporuke krovne organizacije europskih reumatologa (EULAR europska liga za borbu protiv reumatizma):
EULAR Guidance for patients about COVID-19
English master text for translation purposes

 1. GUIDANCE FOR PATIENTS WITH RMDs ABOUT COVID-19 OUTBREAK
 2. Do not stop or reduce your immune suppressive medication at this time unless your physician tells you otherwise for a specific reason.
 3. Check with your doctor or rheumatologist if your routine rheumatology appointment is essential or if it can be safely delayed, performed by telephone or some other remote device.
 4. If you have symptoms you may need to be tested for coronavirus. Follow the national advice for access to health care.
 5. If you are found positive for COVID-19 please discuss with your doctor or rheumatologist as to what to do with your treatment.
 6. Undertake or complete vaccination protection according to EULAR recommendations and or national guidelines.
 7. Look for the advice offered by your national public health care system.
 8. CORONAVIRUS Protect yourself & others

  EULAR Secretariat | Seestrasse 240 | 8802 Kilchberg | Switzerland T: +41 44 716 30 30 | F:
  +41 44 716 30 39
  eular@eular.org | www.eular.org 17 March, 2020.

Domobranska 25, Zagreb

Dogovorite termin

Dogovorite termin

01 3737 333

Pošaljite upit

Pošaljite upit

info@faktorzdravlje.com

Poliklinika Faktor Zdravlje
Call Now ButtonKontakt