Kako se opustiti

Kako se opustiti

Doktor Šime Mijić, specijalist fizikalne medicine i rehabilitacije, subspecijalist reumatolog, član American College of Rheumatology i vlasnik klinike www.faktorzdravlje.com, objasnio je kako postupno, tjedan po tjedan naučiti tijelo da uđe u formu i pravilno se opusti nakon zime.

1. TJEDAN
Balneoterapija
Balneoterapija je liječenje i opuštanje uz pomoć utjecaja iz prirode, poput mora, sunca, klime, a prakticira se još od doba starih Grka i Rimljana. Morska voda je prirodni medij za sve organizme na Zemlji, a naše tijelo uz pomoć morske vode svoje funkcije obavlja na optimalan način. Indirektna inhalacija morskog zraka pomaže u borbi protiv stresa i napetosti. Nakon zime opuštanje i regeneraciju najbolje je početi u bazenima s morskom vodom i uz lagane masaže, vježbe istezanja i hod na otvorenom i po mogućnosti uz more, kaže doktor Mijić.

BENEFITI: aklimatizacija tijela na novo vremensko razdoblje, brža prilagodba na promjenu dnevnog biološkog ritma
SAVJET: izađimo van, što više budimo na zraku uz more


2. TJEDAN
Hidroterapija s plivanjem
Hidroterapija ublažava razne neugode i poboljšava naše opće fizičko stanje. Kupanje u bazenima s morskom vodom bogatom mineralima i živim organizmima dodatno stimulira limfni sustav i time dolazi do bržeg izbacivanja otrova iz tijela. Talasoterapija je vrsta hidroterapije u kojoj se upotrebljavaju terapeutska svojstva algi i morskih travi, kao i ljekovitog blata. Izloženost morskom zraku i uranjanje u tople morske kupke s algama koje su bogate proteinima, blato i glinu pomažu tijelu da uspostavi prirodnu kemijsku ravnotežu. “Morska voda, ljudska plazma i amnionska tekućina (plodova voda) su vrlo slični i zato morska voda ima vrlo pozitivan učinak na metabolizam”, kaže doktor Mijić.

BENEFITI: ubrzavamo cirkulaciju, a slana voda u whirpool bazenima i njeno isparavanje blagotvorno djeluje na respiratorni sistem
SAVJET: plivanje u morskoj vodi potiče apetit, ali pripazite i jedite umjereno


3. TJEDAN
Brzo hodanje uz more
Kad brzo hodamo naše srce snažno pumpa krv u mišiće gdje donosi kisik potreban za sagorijevanje kalorija, a manje opterećuje zglobove nego trčanje. Istraživanja objavljena u Harvard Health Publications pokazala su kako se najbolji rezultati u mršavljenju i prevenciji dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti, visokog krvnog tlaka i virusnih bolesti postižu svakodnevnim hodom od najmanje 45 do 60 min. Istraživanja pokazuje da najveći benefiti od tjelovježbe i fizičke aktivnosti dolaze nakon što tjedno na takve aktivnosti utrošimo više od 2000 kalorija s tim da jedan sat brzog hoda troši 300 kalorija. “Brzina hodanja mora biti veća od 6 kilometara na sat”, kaže dr. Mijić.

BENEFITI: Povećavaju se kardiovaskularno respiratorne sposobnosti
SAVJET: Više odmarajte


4. TJEDAN
Počinje kupanje u moru
Dok udišete mirisni morski zrak, znajte da je pun negativno nabijenih iona i minerala u tragovima koji su snažni antioksidansi. Morska voda i zrak imaju blagotvoran utjecaj na naše zdravlje, jer minerali kao magnezij, mangan i kobalt iz morske vode prodiru u organizam te jačaju naš prirodni imunitet. Šetnja uz more dobra je za pluća, jer omogućuje udisanje mikrokapljica morske vode.
koje potom putuju do najdubljih predjela plućnih alveola, zbog čega lakše apsorbiramo kisik. Morska voda ima identičnu pH vrijednost kao zdrava ljudska krv, te sadrži minerale i elemente u točnim omjerima koji su potrebni ljudskom organizmu.

BENEFITI: Slana voda radi desklamaciju epitela, koža se ljušti, a to je prirodni peeling, nabolji na svijetu. Slana voda izvrsna je i za kožu i nokte.
SAVJET: Nemojte sol ostaviti na sebi predugo, istuširajte se u slatkoj vodi

Odgovori

Domobranska 25, Zagreb

Dogovorite termin

Dogovorite termin

01 3737 333

Pošaljite upit

Pošaljite upit

info@faktorzdravlje.com

Poliklinika Faktor Zdravlje
Call Now ButtonKontakt