dugotrajni umor post covid sindrom

Dugotrajni umor – post COVID sindrom

Umor je znak niza bolesti i stanja. Umor redovito prati bolest, ali i oporavak od bolesti te nam je upravo on i znak kako napreduje oporavak i trebate li liječničku pomoć. Pacijenti opisuju umor kao nedostatak snage i energije te opću slabost, ali i kao gubitak zainteresiranosti. U slučaju nerazjašnjenoga dugotrajnog umora treba se obratiti liječniku.

Umor je medicinski značajan ako dugo traje (tjednima ili mjesecima), ako je prisutan i nakon primjerenoga odmora, unatoč dovoljno sna, nakon maloga napora i kada remeti naš uobičajeni dnevni ritam. Umor prati osjećaj tuposti, otežane koncentracije, poteškoća u pamćenju, a često i nezainteresiranosti u intimnim kategorijama. Kontaktirajte s liječnikom kada se bolnost i umor progresivno pogoršavaju, kada se brzo umarate i imate osjećaj nedostatka daha kod uobičajenih aktivnosti ili vježbanja, kada se razvijaju novi simptomi kao što su trnci, slabost ili gubitak ravnoteže, dakle kada su tegobe prisutne unatoč tomu što je prošlo više tjedana ili mjeseci. Uz osjećaj kroničnoga umora dodatan su alarm simptomi kao što su gubitak sna, otekline zglobova, znojenje, promjene na koži, smetnje vida, stolice i mokrenja.

Produženi umor prati niz virusnih i bakterijskih infekcija, naprimjer COVID-19, gripu, CMV i EBV i mnoge druge. Kronični umor u slučaju COVID infekcije nije samo prisutan kod pacijenata s težom kliničkom slikom, nego i onih s lakšom, pa čak i onih kod kojih je infekcija protekla vrlo blago i nezapaženo te se tek naknadno utvrdi prisutnost protutijela u organizmu. U tim se slučajevima preporučuje hidracija (uzimanje puno tekućine), raznovrsna prehrana bogata vitaminima i mineralima te primjeren odmor. Također su izuzetno važne opće mjere prevencije kao što je pravilno nošenje maski za lice, higijena ruku, osobni razmak i provjetravanje prostorija jer će se tek cijepljenjem moći ozbiljno kontrolirati širenje bolesti COVID-19.

Domobranska 25, Zagreb

Dogovorite termin

Dogovorite termin

01 3737 333

Pošaljite upit

Pošaljite upit

info@faktorzdravlje.com

Poliklinika Faktor Zdravlje
Call Now ButtonKontakt