rizik tjelesne neaktivnosti u doba covid 19 sars cov 2

Rizik tjelesne neaktivnosti u doba COVID-19 (SARS-CoV-2)

Posljedice nevježbanja, odnosno produženog mirovanja ili smanjene razine tjelesne aktivnosti značajno utječu na ljudsko zdravlje. Nije tu samo riječ o koštano-zglobnom sustavu već i o imunološkom sustavu i borbi protiv infekcije. Za borbu protiv infekcije nužno je da svi obrambeni sustavi rade dobro i usklađeno.

Koža i sluznica moraju biti zdrave, čiste, uredne i bez rana i oštećenja, koliko god je to moguće. Čisti zrak i zdrava hrana drugi su važan činitelj. Imunološki sustav dobro reagira na vježbanje u ovim okolnostima. Vježbanje bi se trebalo provoditi kod kuće, a ako je već izvan stana, odnosno kuće bilo bi pametno smanjiti socijalne kontakte na minimum. Također, lokacije izvan kuće kao što su klupe i ostale površine na kojima se sjedi ili ih se dira trebamo smatrati onečišćenima. Metabolički sustav se održava redovitim i pravilnim vježbanjem, a dobra regulacija metabolizma masti, proteina i ugljikohidrata također ima utjecaj na imunološki sustav. Dobra aeracija i aerobni metabolizam kardiorespiratornog sustava omogućava dobru prokrvljenost periferije i dostupnost svježe oksigenirane krvi. Psihološki stav prema zdravlju i bolesti treba biti realno pozitivan i afirmativan, kako se ne bi javila anksioznost i depresija koje također vode k nevježbanju. Neurološki sustav je sastavni dio imunološkog sustava jer hormoni koje luči mozak utječu na endokrini sustav i omogućavaju usklađeni rad svih organa i organskih sustava.

Redovita i adekvatna prehrana puna svježih namirnica također je od velikog značaja. U trenutnim okolnostima preporuča se biti aktivan i kod kuće koliko god je moguće. Hodajte, redovito prozračujte prostorije u kojima boravite, izvodite funkcionalne vježbe za povećanje stabilnosti, propriocepcije i mišićne jakosti poput različitih varijanti izdržaja, čučnja, skleka, leđnjaka i iskoraka. Starijim osobama se ne preporuča da većinu vremena provedu sjedeći nego da često promjene položaj tijela; da se istegnu, hodaju na prstima i petama, vježbaju tandem hod, ako imaju sobni bicikl odrade malo i bicikliranja, naprave kratak trening bez ili s improviziranim rekvizitima. Ideje za složiti kratki trenažni program možete dobiti i na službenoj web stranici Poliklinike.

Domobranska 25, Zagreb

Dogovorite termin

Dogovorite termin

01 3737 333

Pošaljite upit

Pošaljite upit

info@faktorzdravlje.com

Poliklinika Faktor Zdravlje
Call Now ButtonKontakt