specificne vjezbe za oporavak nakon covid 19

Specifične vježbe za oporavak nakon COVID-19

Vježbanje je nakon bolesti, pa tako i bolesti COVID-19, neophodno, stoga mora biti sigurno! Vježbanje mora pratiti primjeren dnevni i noćni odmor te kvalitetna prehrana.

Ako se ne krećete, dolazi do dodatnih pogoršanja i mogućih komplikacija u vidu tromboza, embolija, promjena na plućima, mišićima i kostima. Potreban je postupan povratak aktivnostima, nikako ne nagao. Pratite svoje stanje i tegobe koje još mogu biti prisutne. U slučaju dugotrajnih tegoba, javite se svome liječniku. Oštećenje pluća, neurološkoga sustava, bubrega, mišića (miopatija/miozitis), poremećaj zgrušavanja krvi i složeni imunološki odgovor organizma u slučaju bolesti COVID-19 ponekad zahtijevaju nastavak liječenja i praćenja više liječnika, pa tako i specijalista rehabilitacijske medicine. Takvi će se pacijenti nakon pregleda liječnika individualno rehabilitirati.

Većina će se pacijenata postupnim uključivanjem u sve više aktivnosti znatno oporaviti. Oporavak nakon infekcije COVID-19 započinje već kod kuće, kasnije na poslu i uz rekreativne aktivnosti. Predlažemo sljedeće vježbe:

• Uvijek je dobro započeti s vježbama istezanja i fleksibilnosti. Vježbe istezanja i fleksibilnosti povećat će vaš opseg pokreta koji se smanjuje nakon produženoga mirovanja.

• Redovito ponavljanje vježbe nekoliko puta na dan uz postupno dodavanje opterećenja brzo će pokazati rezultate.

• Svaki tjedan dodajte novi set ponavljanja ili pojačajte intenzitet. Uz to su dobra nadopuna koncepti vježbanja kao što je joga ili Tai Chi.

• Preporučuju se aktivnosti na otvorenome, hod uz umjereni uspon ili uz stepenice, aktivnosti oko kuće (npr. vrtlarenje), vožnja biciklom te kućni trening koji uključuje dizanje utega ili korištenje traka s otporom.

• Potrebno je vremenski ograničiti položaj u kojem se duže zadržavate (npr. sjedenje uz računalo i gledanje u mobilni telefon). Važno je što više se kretati.

Domobranska 25, Zagreb

Dogovorite termin

Dogovorite termin

01 3737 333

Pošaljite upit

Pošaljite upit

info@faktorzdravlje.com

Poliklinika Faktor Zdravlje
Call Now ButtonKontakt