Pon. - Pet. 08:00 - 20:00
  Dogovorite termin : 01 37 37 333 099 37 37 333

NKT

NKT (izvorno NeuroKinetic Therapy) metoda je koja je nastala kompilacijom raznih drugih metoda i tehnika sa ciljem tretiranja disfunkcije, a ne simptoma. Pokreti koje izvodimo pohranjeni su u mozgu pa korekcijom patološkog obrasca pokreta smanjujemo bol.

NKT pokušava smanjiti bolne fenomene, osobito kronične, pritom poboljšavajući jakost, snagu, mobilnost, fleksibilnost. Smanjenjem bolova potreba za lijekovima postaje manja. NKT kao temelj koristi manualni mišićni test pri čemu uz analizu mišića odnosno funkcionalne anatomije mišića i mišićnih grupa posebice smanjuje bolnost i poboljšava samu izvedbu. Neke regije i mišići česti su izvor boli te se NKT usredotočuje upravo na njih. Tako mišić scalene uzrokuje bolove u vratu i duž ruke, mišić pectoralis minor pridonosi lošem držanju i takozvanim oblim leđima pritom narušavajući funkciju glenohumeralnog zgloba, pridonosi disfunkciji disanja i raznim drugim lošim kompenzacijskim obrascima pokreta. U koljenoj regiji mišić popliteus ponekad uzrokuje bol i disfunkciju koljena. S vanjske strane natkoljenice mišić tensor fasciae latae sudjeluje u mnogim disfunkcijskim obrascima u tijelu. Mišić piriformis uzrokuje bolnost duboko u glutealnoj regiji te ponekad duž noge. Kuk i preponu vrlo često zahvaća sindrom sraza između glave natkoljenične kosti i acetabuluma koji je poznat pod skraćenicom FAI. Simptomi su mu bolnost u preponi i natkoljenici, kao i redukcija opsega pokreta. U području glave temporomandibularni zglob uzrokuje smetnje žvakanja i glavobolje.

Dijafragma je mišićno-tetivna struktura koja sudjeluje pri disanju, a kada dođe do njene disfunkcije nastaje niz problema, od disanja do bolova u leđima. Emocionalni problemi često izazivaju njenu disfunkciju tako da se ona kontrahira i razvije patološki obrazac i u drugim, najčešće susjednim mišićima i regijama, poput mišića quadratus lumboruma, serratus posteriora, scaleneusa i interkostalnih mišića. Zdjelično dno važna je regija koju je potrebno pažljivo analizirati kod križobolje, inkontinencije (oslabljene kontrole mokrenja), konstipacije (zatvora stolice) i seksualne disfunkcije.

NKT se primjenjuje i u našoj Poliklinici te je odlična nadopuna ostalim tehnikama nakon što se napravi dijagnostika. Naš magistar kineziologije Grgur Bulović primjenjuje tehniku s velikim uspjehom.